Lidija Bajuk: Pjesnolika

Ostalo 30.03.2023. | četvrtak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:00 Lidija Bajuk
Etnoglazbenica, kantautorica i pjesnikinja Lidija Bajuk predstavit će svoj novi studijski album, na kojemu se nalazi trinaest intimističkih pjesama suvremenih hrvatskih književnika koje je uglazbljivala povremeno, u razdoblju od 1982. do 2022. godine. Album je nominiran za nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma etnoglazbe.
 
Također, na ovome susretu zainteresirana publika bit će pozvana pročitati vlastite pjesničke uratke.
 
„Tih trinaest intimističkih pjesama pjeva o hrvatskim poljima, gradovima, kletima, lugovima, rijekama, pustarama i otocima, u čijem okruženju naše žudnje, strahovi, razočaranja, ushićenja i žalosti blagosiljaju životvornim bilom, sinapsom misli, posvećenom tišinom. Pjesnolika nas, zapravo, usmjerava na samorazgovor u najvećem izazovu današnjice – moći biti sam sa sobom, da bismo bili bolji jedni prema drugima i svim našim domoljubljima.“
Lidija Bajuk
 
 
Lidija Bajuk najprije je radila kao diplomirana učiteljica i školska knjižničarka, a po preseljenju u Zagreb započela je trinaestogodišnju karijeru profesionalne književnice i glazbenice. Zatim je diplomirala etnologiju i antropologiju. Zaposlena je kao znanstvena suradnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a nedavno je stekla i zvanje docentice. Jedna je od utemeljitelja hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je 8 audioalbuma, 7 knjiga poezije, 4 knjige proze, 1 udžbenik i 3 priručnika za glazbenu kulturu u OŠ, 1 znanstvenu knjigu, brojne stručne i znanstvene radove. HRT je prema njezinim scenarijima snimio obrazovne emisije Priča o žveglici i Suncokret: ekologija duha, ekologija pamćenja M. Jović. Suscenaristica je dugometražnih etnografskih filmova Nagrišpane traverse i Kartolina iz Krive kale A. Rozića te Međimurska popevka / A Folk Song of Međimurje za UNESCO. Bila je inicijatorica i koordinatorica za zaštitu Međimurske popevke na nacionalnoj i svjetskoj razini. Ove je godine potakla zaštitu Ženskog kolendavanja u selima Župe Smokovljani u Dubrovačkom primorju na nacionalnoj razini, a pred objavljivanjem joj je album Pjesnolika vol. 1 na stihove hrvatskih pjesnika koje je uglazbila. Više od tisuću i pol puta predstavljala je Hrvatsku u domovini i svijetu. Pročelnica je Odjela za arheologiju i etnologiju MH, članica UO DHK te članica HDS-a, HED-a i ISFNR-a. Dobitnica je 15 umjetničkih nacionalnih nagrada i 1 inozemnog priznanja, među kojima dvaput diskografske nagrade Porin. Za svoj etnološki rad primila je nagradu Franjo Ksaver Kuhač HDS-a i dvaput Milovana Gavazzija HED-a. Odlikovana je Zlatnom plaketom grada Čakovca i proglašena počasnom građankom.

Pogledajte fotografije s predstavljanja