Ljetno osvježenje – Martin Zalar

Izložba 13.06.2024. - 13.07.2024. Knjižnica Vladimira Nazora Martin Zalar
Izložba predstavlja odabir slikarskih motiva i tema Martina Zalara koji potiču energiju i svježinu pogleda na stvari. Posebno je u tome važan kolorit, kao i odabir perspektiva. Perspektiva novog i kompozicija unutar nje ključni su momenti u stvaranju ovih slika.

Želim izložbama pokazati koliko može biti zabavno stvarati. Moje slike su vrlo različite jedne od drugih, toliko da bi netko mogao pomisliti da su ih slikali različiti autori. To nije zato jer sam nezadovoljan prijašnjim radom, već zato što uvijek želim naslikati nešto novo, nešto drugačije. Kada netko dođe na moju izložbu, želio bih da se uvijek iznenadi kad se okrene pogledati sljedeću sliku, da se uvijek upita što bi to moglo biti. Ovo izložbu čini uzbudljivom.
Volim raditi različitim tehnikama jer se tako stvara kontrast i zanimljivo je vidjeti dvije drugačije tehnike na istome radu i kako se odnose jedna prema drugoj. Taj spoj se dogodio zbog moje ljubavi prema street artu, stripovima kao i klasičnoj umjetnosti.
Martin Zalar

Martin Zalar otkriva nam se djelima kao fleksibilni istraživač. Nije mu stran akademski pristup promatranja sa zakonima proporcije, volumena, nježnih toniranja i nijansiranja (Autoportret, Čimpanzin san, Parmski švicarski pas, dr. House, Pahuljko i Snježna). U pojedinim radovima događa se spajanje i preplitanje različitih, nekad i posve raznorodnih ishodišta i izvedbenih modela (spajanje figuracije i apstrakcije - Čimpanzin san, organskog i geometrijskog - Leptiri). Koristeći se kombiniranim slikarskim tehnikama (akrilikom,
uljanom bojom i bojom u spreju) u novijim istraživanjima Zalar se dotiče vizuala grafita - najsnažnije u djelima Praščić, Leptiri, Ninje, Crveni portret i Alo, brale!. Kombinirajući različite mogućnosti rada na svakoj slici primjetni su kako sprejni nanos boje, tako i potez kista, a ponegdje i korištenje šablonama za rad sprejom, te elementi tašizma. Zalar je slike učinio odrazom svojih osjećaja, u njih je uveo svoje životne preokupacije i životne
„suputnike“. Ljubimce Pahuljku i Snježnu, prijatelja Davora, splitski đir Alo, brale! i Crveni portret, virtualne junake Batman i Ninje, preokupaciju prolaznošću Leptiri i Trainwreck. Motivi, ali i različitost izraza nijema su snaga njegova postojanja.
Boja, kao i temperamentno slikarstvo, snažan su oslonac u stvaranju višestruko složenih svjetova, obilježenih različitim predznacima i značenjima. Pronaći sebe u svijetu umjetničkoga djelovanja jedna je strana novčića, druga je dopustiti svijetu da pronađe osobnost.
Luka Petrač, prof. art., Učiteljski fakultet, Zagreb

Martin Zalar rođen je u Zagrebu, 2. lipnja 1995. gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna (smjer slikarski dizajner). Nakon mature upisao je Likovnu kulturu i likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu. Dvije godine poslije nastavio je studirati na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao preddiplomski sveučilišni Studij likovne kulture na Nastavničkom odsjeku (2020.). Na istome odsjeku upisao je diplomski sveučilišni studij. Tijekom studija pohađao je ljetni tečaj u Klesarskoj školi Pučišća na Braču i tamo izradio skulpturu u bračkom kamenu. Osim slikarstva bavi se stripom, ilustrira udžbenike i stručnu literaturu, beletristiku za djecu i mlade, oslikava scenografiju i plakate za kazališne predstave. Od 2022. g. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.


Izložbe:
2017. skupna izložba studenata za sto i desetu godišnjicu osnutka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (slikarski, grafički i kiparski radovi)
2018., 2020., 2021. i 2022. skupne izložbe Cash and carry na ALU
2020. skupna izložba Perspektive na ALU
2023. samostalna izložba slika Lomljava u Galeriji Centra za kulturu Trešnjevka, Zagreb
2024. samostalna izložba slika Sllijed loma u Galeriji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
2024. samostalna izložba slika Nanosi boje u Galeriji Gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu
2024. izložba knjižnih ilustracija u Knjižnici Kajfešov brijeg u Zagrebu i u Knjižnici Marina Držića