Maja Bachler_Furious 7

Izložba 14.05.2015. - 05.06.2015. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19 sati Maja Bachler
Godine 2014. Knjižnica Marije Jurić Zagorke započela je s ciklusom izlaganja radova mladih zagrebačkih umjetnika u svojim prostorijama. Knjižnica je na taj način obogatila svoj program, privukla brojne posjetitelje te dala početni impuls mnogim mladim umjetnicima.
Furious 7,  Maje Bachler prva je ovogodišnja izložba iz ciklusa Mladi Likovni umjetnici u knjižnici.

Selektor izložbi, likovni kritičar Feđa Gavrilović o slikarskom izričaju Maje Bachler kaže:
Jedan od najzagonetnijih pejzaža u povijesti umjetnosti je Giorgoneova Oluja iz 1508. Naviknuti čitati renesansnu sliku kao polje simbola, tumači su dugo pokušavali njezine figure, vedutu u pozadini, neobičan objekt na postamentu i ostalo svesti na poznate ikonografske obrasce, međutim još nisu uspjeli proniknuti u njezino značenje. Već od 16. stoljeća, a pogotovo kasnije, pejzaži su postajali sve autonomnija umjetnička vrsta, odvajajući se od nužnosti značenja i ostvarujući svoj smisao samo u načinu prikazivanja prirode. (...) No, i sam način prikazivanja teško da može biti odvojen od evokacija određenih stanja i buđenja emotivnih reakcija recipijenta. Smisao se više ne nalazi prvenstveno u ikonografiji, u knjigama povijesnog i hermetičnog znanja, nego u psihi slikara. Ta mogućnost prenošenja individualnog stanja i pogleda na vanjski svijet prisutna je u danas aktualnoj, novorealističkoj poetici u kojoj stvara i Maja Bachler. Njezina poveznica s klasičnim Giorgioneovim djelom prisutna je na slici na kojoj autorica melankolično gleda spomenuti tajanstveni objekt sa Oluje, kraj kojega je smiješni buldog sa stožastom kapicom. Možda je ona i ključ za čitanje svih radova sa ove izložbe. Slikarsko djelo, prema tom ključu, nije prvenstveno tekst niti rebus, nego prostor bilježenja vlastitih fascinacija u rasponu od sumornih do šašavih. (...)  Slike prožima i bergmanovski duh pustoši i tjeskobe, čovjekovog nesnalaženja u životu, egzistencijalne nesigurnosti i neminovne trošnosti organskoga, koje sugerira očerupano drveće. Ali, Majin dosadašnji opus nema pretenzije na velike poruke. Vidljivo je to i iz naslova, koji na duhovit način koriste citate iz filmova – od trash-spektakla koji je dao naslov izložbi, do parafraze replike iz Velikog Lebowskog: I don't care about anything, I'm a nihilist. Čini se da desperatni ton slike, koji je izraz pronašao u sivilu i energičnom potezu, istovremeno pokušava dočarati svoju poetiku, ali je i prokomentirati s distancom, pa i ironijom. Nihilizam, velika egzistencijalna pitanja, kao i Giorgioneov objekt, ovdje su tek misaone mogućnosti, uspješno prevedene u jezik slikarstva.

Maja Bachler rođena je u Zagrebu 1983. Završila je sociologiju na Filozofskom fakultetu 2008, a 2011. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, smjer likovne kulture, gdje je trenutno na trećoj godini preddiplomskog studija, u klasi Ante Rašića.