Mali princ

Izložba 08.06.2022. - 08.07.2022. Knjižnica Prečko Jasmina Lesić
Jasmina Lesić rođena je 1975. u Virovitici, a trenutno živi, školuje se i radi u Zagrebu. Po profesiji je magistar ekonomije i već 20 godina radi u FMCG sektoru. Slika od 2013. godine, istražuje svoju umjetničku stranu i razne tehnike. Slikarski se educirala u Centru za likovni odgoj grada Zagreba gdje je pohađala semestre crtanja i slikanja, a kreativni rad bio je oduvijek dio Jasminine osobnosti. Izlaže na samostalnim i skupnim završnim izložbama polaznika od 2016. godine. Polaznica je škole ekspresivne art terapije koju vodi klinički psiholog i psihoterapeut dr. sc. Avi Goren-Bar.

O izložbi Mali princ
 
U ciklusu slika isprepliću se razni motivi iz knjige „Mali princ" francuskog pilota i pisca Antoinea de Saint-Exupéry-a u kojima autor otkriva tajne prijateljstva i ljubavi. Priča je inspirirana istinskim životnim vrijednostima – ljubav i prijateljstvo koje daju smisao svakodnevnom životu, obogaćuju nas i čine boljim ljudima. Ciklus prati potragu princa za shvaćanjem što mu ruža znači i spoznaji da mu ona predstavlja smisao života. Bezuvjetna ljubav koju mali princ i ruža osjećaju jedno prema drugome očituje se u djelima koja su bitnija od riječi koje mogu prenijeti pogrešnu poruku. Priča o ljubavi, posvećenosti, svakodnevnom zalijevanju, smrti, povratku istinskoj ljubavi koja je veća i od same smrti.

Likovi i plošni karakteri koje Mali princ otkriva putujući Svemirom do Zemlje danas nam diktiraju ljudska prava i slobode na plavoj planeti. U ovom likovnom ciklusu nema mjesta za samozaljubljene vladare zaslijepljene svojom moći, opsjednute biznismene koji su zarobljeni u besmislenim poslovima dok teže za sve većim bogatstvom, ljudima koji su opsjednuti svojim problemima, prezaposlenošću i besmislom, taštim ljudima bez mašte.
 
Ciklus je posvećen djeci i odraslima koji nisu zaboravili svakodnevno zalijevati dijete u sebi.
Plavoj planeti su potrebni ljudi koji srcem mogu vidjeti istinu, jer bitno je očima nevidljivo.
  
Idejno i slikarskim kombiniranim tehnikama u kojima prevladava assemblage integrirani su prirodni materijali (drvo, kameni pijesak, špage), akrilne boje na lesonit pločama i pamučnim platnima.