Margareta Peršić: Brodarica

Izložba 11.03.2024. - 04.04.2024. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 15. ožujka u 19 sati. Galerija Oblok
M. Peršić
 
Brodarica ili Plovidba kista

 
Brodarica je suvremeni "gesamtkunstwerk", autorsko djelo koje objedinjuje nekoliko umjetničkih grana i praksi te autoricu Margaretu Peršić otkriva kao slikaricu, ilustratoricu, pjesnikinju, kustosicu, pa čak i glazbenu urednicu. Imersivna, multimedijalna izložba zaokuplja sva osjetila i poziva na plovidbu pučinom autoričinog nesvjesnog. Pjesnički elementi koje vidimo i osjećamo u njihovom materijalnom realitetu kad uđemo u prostor galerije, poput mirisa Mediterana, hrpe soli, lutke, kistova, slika na platnu, minijaturnih ilustracija uokvirenih brodskim oknima i napetih jedara ispisanih tekstovima, nalaze se predstavljeni u izvorištu izložbe - maloj knjižici sačinjenoj od impresija, emocija i uspomena na jedno otočko ljeto koje će svakog trena smijeniti jesen.
Paletom dubokih plavih, žarko crvenih i toplih žutih tonova, više mareći za doživljaj, a manje za formu, Margareta slika razglednice s otoka pune bita, uvala, zaigrane djece, brodova, valova, riba i žena bez lica. Čak i kada si zada okvir u obliku kruga, njeni likovi i scene izlaze iz tih okvira. Krug kao jedan od glavnih motiva Brodarice moći će crtati i posjetitelji, te se tako okušati u "enso" praksi koja vodi do samospoznaje i dio je "hitsuzendo" tradicije (jap. put kista, ili u ovom slučaju plovidba kista). U svojoj plovidbi kistom Margareta Peršić pronalazi jednostavnost, intimnost, razumijevanje prirodnih procesa i ljepotu nesavršenosti.
 
Brodarica je dobila ime po mitološkom biću, vodenoj vili koja uzima brodarinu. Može poslužiti kao vodič kroz bezbrojne svakodnevne i vanredne susrete koji nas diraju, pjesme koje nas u trenutku transportiraju u druge svjetove i ostale misaone i duhovne odiseje koje slažemo u ladice podsvijesti dok nas ponovno jedan miris, jedna nota, jedan osmijeh ne vrate na početak, u luku iz koje smo krenuli. BroDARica je dar svima nama. (op. a.)
Ilustracije imaju opaske autorice s naslovima pjesama koje je čitatelj pozvan slušati dok čita/gleda Brodaricu.
Ili morskih vila s kojima smo ponukani zaroniti u dubine i izroniti promijenjeni. (op. a.)
Japanska praksa crtanja kruga jednim potezom kista kada je um slobodan i pušta tijelo da stvara.
Bruna Justinić
 

Margareta Peršić rođena je u Zagrebu. Godine 2000. završila je Učiteljski fakultet u Zagrebu. Proteklih dvadeset i šest godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u umjetničkom izražavanju bojama, izradi igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Kao pripovjedačica, posljednjih sedamnaest godina izvodi pripovjedne predstave u sklopu kulturnih i umjetničkih manifestacija, u knjižnicama, kulturnim i odgojno- obrazovnim ustanovama te kao vanjska suradnica Školske knjige na književnim susretima. Aktivna je članica ULUPUH-a u sekciji za izradu igračaka i lutaka te sekciji za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo te HDLU-a. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2010. godine i Hrvatskog centra za dramski odgoj. Imala je trideset i pet samostalnih te sudjelovala na osamdeset grupnih izložbi. Ilustrirala je devetnaest slikovnica i dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad. Godine 2017. diplomirala je na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu.
 
 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.