Marija Igaly - toMAgo – Čudesan svijet latica

Izložba 09.11.2023. - 04.12.2023. Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:00 Marija Igaly
Izložba minijatura od prešanih latica cvijeća - ToMAgo nagrađivane autorice i inovatorice gospođe Marije Igaly.


Marija Igaly za sebe skromno kaže kako je najviše od svega veseli kad svoje znanje i umijeće može prenijeti na nekoga drugoga u želji da se ono prenosi budućim generacijama. Na taj način njezini učenici, ali i njihovi učenici mogu uživati u ljepoti prirode i cvijeća te pobuditi različite asocijacije i svoju kreativnost.

O tehnici:
ToMAgo je otisnuta slika minijaturnog cvjetnog kolaža nastala inovativnim postupkom stvaranja slike registriranim pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.
Autor sam odabire dijelove biljaka, a najčešće su to latice cvijeća. Svježu biljku rastavlja i preša. Prešane latice bogatstvom autohtone prirodne strukture pobuđuju niz najrazličitijih asocijacija koje autor likovno ostvaruje polažući pincetom te krhke latice na podlogu od tkanine. Pri tom ne upotrebljava ni ljepilo, ni škare ni prethodnu skicu ili predložak. Potom se slika pokrije stakalcem.
Suvremenom tehnikom skeniranja u visokoj razlučivosti, te tiskarskom tehnologijom moguće je svaki i najsitniji tvorni element sličice opažati i povećavati. Svako veće povećanje otkriva sve bogatiju i bogatiju mikrostrukturu biljnih elemenata od kojih je sličica sačinjena. Za razliku od ostalih predložaka za izradu povećanja, kod kojih se velikim povećavanjima otkrivaju nepravilnosti predloška, povećanjem razmjera pri tomago povećanjima dobiva se upravo suprotni učinak, odnosno otkrivena struktura postaje sve bogatija.
Ova inovacija omogućava posebnu stvaralačku atmosferu gdje čovjek uranjajući u mikrostrukturu biljnog svijeta dobiva fascinantne odjeke u svojoj stvaralačkoj mašti. Inovacija omogućava višenamjensko korištenje motiva dobivenog toMAgo postupkom. Tako dobivena slika postaje pogodna za pripremu za tisak. Povećane minijature moguće je izlagati u velikom galerijskom prostoru jer zrače bogatstvom prirodnih struktura i kolora što uvelike oplemenjuje i obogaćuje motiv te minijature. Tim slikama moguća je oprema zidova najrazličitijih prostora a posebno su pogodne kao fraktali za kompjutersku grafiku primjenjivu na nizu produkata za široku potrošnju i dekoraciju.

O autorici:
1936. - Rođena u Zagrebu gdje se školuje i živi
1958. - 1994. - Radi kao profesor defektolog - pedagog u Zavodu za odgoj gluhonijeme djece u Zagrebu
1980. - Počinje se spontano likovno izražavati na nov originalan način; stvara minijature od prešanih latica cvijeća, figurativne i bez upotrebe ljepila
od 1981. do danas - Svoje radove sustavno izlaže u zemlji i inozemstvu sudjelovala na više od 90 skupnih izložbi i preko 100 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu
1981. - Postaje članica Likovne udruge “Grupa ’69”
1986. - Primljena u međunarodnu udrugu profesionalnih likovnih umjetnika (IAA AIAP UNESCO)
1987. - Na godišnjoj smotri likovnih ostvarenja “Grupe ??69” prima priznanje “Zlatni kist” od stručnog žirija: Josip Depolo, Vasilije Jordan, Dubravka Babić
1995. - Nakon selekcije prispjelih radova pozvana na izlaganje na Međunarodnu izložbu “Art ’95” New York
1996. - Jednomjesečno nagradno putovanje u Ameriku koristi za upoznavanje umjetnosti kao i za prezentaciju svog osebujnog likovnog stvaralaštva (New York, Washington, Las Vegas, San Francisco, Reno, Portland i Chicago)
1999. - Registrira i zaštićuje “toMago” postupak povećanja svojih minijatura ; - na 27. Internacionalnoj izložbi inovacija u Genevi dobiva srebrnu medalju i diplomu za inovaciju “toMago” ; - na 48. Svjetskom salonu inovacija, otkrića i novih tehnologija u Bruxellesu EUREKA ’99 za istu inovaciju dobiva brončanu medalju i diplomu

Do sada je za svoj rad primila brojna priznanja, zahvale, nagrade i diplome.
U zemlji i inozemstvu održala je brojne radionice za što je primila niz pisanih zahvala. Neki od njenih učenika danas i sami izlažu slike izrađene od prešanih latica cvijeća.
Njezin stvaralački rad dobro je medijski praćen o čemu autorica posjeduje bogatu dokumentacijsku građu, video kazete, audio kazete, članke u tisku, te autorske zapise posjetitelja s brojnih izložbi.

Izložba je u sklopu projekta 65 plus.