Marijan Crtalić: Sadašnjost povijesti

Izložba 08.02.2012. - 24.02.2012. Čitaonica i Galerija VN Marijan Crtalić
Sadašnjost povijesti
 
Cilj mog projekta Nevidljivi Sisak, kojim se bavim zadnjih pet godina, rehabilitacija je kulturne baštine grada Siska. Radom na projektu, intimnije sam počeo doživljavati kompleksnu društveno-političku pozadinu navedene problematike.
 
U fazama realizacije i dizajniranja postava, dokumentarističku kombinatoriku slaganja statističko-činjeničnih podataka, trudio sam se oživjeti svojim osjećajem-stavom o proučavanoj građi, odnosno događanjima koji su sve to proizveli. Istraživanje i razvoj komunikacijsko-izložbenih alata bazirao sam na razgovoru, pregledavanju i prikupljanju arhivskih materijala (fotografije, dokumenti itd.) te fotografiranju i snimanju ljudi, a naročito današnjeg stanja prostora i objekata koji su mi služili kao okosnica za  razvoj priče. Daljnjim postupcima obrade, nastojao sam kreirati sintezu faktografije i osobnog doživljaja.
 
Komunikaciju između mene, projekta i javnosti, pokušavam oživjeti i mojim neizlagačkim aktivnostima, pogotovo nastupima u medijima i sl. Vremenom su, iz svih tih akcija, u prvi plan počeli izbijati sve osjetljiviji problemi vezani, ne samo za sisačku kulturu i stanje grada, već i za cjelokupno društveno-političko stanje u kojem živimo. U tom kontekstu je i sisačka priča, kao odraz općeg sustava vrijednosti, puno razumljivija široj publici.
 
U najnovijem ciklusu Sadašnjost povijesti, probao sam napraviti kreativni korak dalje i vizualizirati danas uobičajen pogled na radnika i njegova prava uspoređujući ga s ponudom načina života koji mu nudi državni aparat. Slobodnije rečeno, navedeni aparat  doživljavam kao dotrajali i pokvareni birokratski mehanizam, a radnike kao hipereksploatiranu tržišnu živu vagu bez prava i identiteta. Od nekadašnjeg društveno-političkog brenda, radnička klasa je pretvorena u ismijani relikt socijalizma zabilježen na crno-bijelim fotografijama, a radnik je postao duh, odnosno sjećanje na čovjeka koji je „nekad“ izgradio sve što mu je „danas“ oduzeto u stvarnom svijetu izgrađenom po lokalnom kriminalnom modelu privatizacije i pretvorbe.
 
Marijan Crtalić
 
 
Životopis

Rođen sam 8. svibnja 1968. godine u Sisku. Diplomirao sam slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine. Živim i radim u Zagrebu i Sisku. Nakon studija počinjem istraživati medije poput videa, fotografije, performansa i sl. Moj rad proizlazi iz odnosa prema samome sebi i interakcije s vlastitom okolinom. Smjer u kojem se moj rad razvija – dokumentarističko ili simboličko obrađivanje određene materije – ovisi o iskustvu koje proživljavam u određenom prostorno-situacijskom kontekstu. Naprosto, različite situacije proizvode različite vrste izraza, od analitičko-istraživačkog pristupa do intuitivno-emotivne, manje ili više simboličke umjetničke reakcije.
No, bez obzira na izvore interesa, zajednički nazivnik kojim pokušavam uokviriti sve svoje aktivnosti je socijalno, angažirano propitivanje i umjetnička (re)akcija koja teži kritičkom rasvjetljavanju određenih društvenih problema, a pogotovo onih u čijim sjecištima se i sam nalazim. Izlagao sam samostalno te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu: Sloveniji, Srbiji, Albaniji, Austriji, Italiji, Makedoniji, Rumunjskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Egiptu, Turskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Libanonu, SAD-u. Dobitnik sam nagrade T-HT/MSU, Zagreb, 2010., nagrade publike Fibula film festivala, Sisak, 2009., 26. salona mladih, Zagreb i AICA-e na 36. zagrebačkom salonu, 2001., nagrade 1. salona mladih Siska, 2000.
             
KONTAKT:
crtalic@hotmail.com
+385 98 511 605
Ruđera Boškovića 38, 44 000 Sisak

Marijan Crtalić