Marko Gutić Mižimakov & Karen Nhea Nielsen: thank you for being here with me

Instalacija 06.10.2020. - 10.10.2020. Čitaonica i Galerija VN
- u suradnji s AmpersandG8 i LilySlava8
- video instalacija

Obraćajući se prolazniku Vodovodne ulice, s prozora Galerije VN, su dva afektivna klona. LilySlava8 i AmpersandG8 su animirane figure nastale hibridizacijom različitih gotovih i pronađenih 3D modela s fotografijama nas, njihovih autorica. Ono što ih pokreće je algoritam First Order Motion Transfer koji pokušava precrtati naš govor i pokret s videa na njihova lica i tijela. Umjesto (ne)uspješnosti same tehnologije, upuštajući se u proces transfera između nas i naših klonova zanimaju nas afekti koje proizvodi suvišak takvog digitalnog utjelovljenja. Njihova predimenzionirana lica i njihova nestabilna, neopipljiva tijela materijaliziraju neku vrstu atraktivne treperave prisutnosti, a ona je uvijek u odnosu s našom postojanom. U pokušaju da uhvatimo ‘mi’ koji ovaj odnos proizvodi uplele smo različite prostore, podijeljene osjećaje i relacije u njihov govor i izvedbu.
I guess it started with the notion of a we, and a wish to separate the presumptions of the we with the word, like if we could start with a we without any meaning except that we are more than one without being limited to two or three or whatever preferred number.’ (iz teksta)
--
thank you for being here with me’ je treća po redu suradnja koju Marko Gutić Mižimakov inicira unutar okvira projekta ‘Izvedbeni teren za afektivne klonove’.
Tekst je nastao kao suradnja Karen Nhea Nielsen i Marka Gutića Mižimakova koristeći se fragmentima misli, procesa i pokreta u kontekstu radionice as something beautiful and common, as something slightly nauseating u sklopu Čvorišta (The Hub) prošle jeseni u GMK.
 
Marko Gutić Mižimakov (r. 1992.) umjetnik je koji radi i eksperimentira u medijima performansa, videa, animacije, teksta i instalacije. Artikulirajući pitanja u i iz tijela te razlikujući pojmove digitalnog i virtualnog, u svojoj se praksi zalaže za uspostavljanje kritičkog diskursa o digitalnoj materijalnosti i afektima koje ista proizvodi. Diplomirao je nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na nezavisnoj sceni u Zagrebu gdje je u okviru GMK započeo projekt Čvorište (The Hub) – višekratnu publikaciju u obliku virtualnog izložbenog prostora, uz prostorno-vremensku inačicu s fokusom na hibridne, eksperimentalne i efemerne umjetničke prakse.
Prisno surađuje s kolektivima i umjetnicima queerANarchive, Kik Melone, DISCOllective, Sonjom Pregrad i Nikom Pećarinom. Od prosinca 2014. bliski je suradnik Najbolje.
 
Karen Nhea Nielsen je vizualna umjetnica, performerica i velika kolekcionarka bilješki, citata, misli i situacija koje joj se neprestano ponavljaju u glavi: a onda sam rekla, a onda si rekao, a onda sam ga pogledala u oči i rekla Ne. Njeni su nastupi često dugi govori, recitacije vlastitih tekstova koje sama ili u suradnji s kolegama i prijateljima obrađuje, uči na pamet i izvodi. U mješavini humora i gnjeva Karen Nhea Nielsen oslovljava višesmislene odnose prema institucijama, procesima i ljudima. Osim toga, ima fascinaciju zečevima.
Karen Nhea Nielsen diplomirala je na Royal Danish Academy of Fine Arts, Schools of Visual Arts u Kopenhagenu. 2017.-2018. studirala je u Zagrebu na Akademiji Likovnih Umjetnosti, pri odsjeku za Nove medije.