Marko Pinjuh: Između korica

Izložba 16.05.2022. - 16.06.2022. Knjižnica Voltino Odjel za djecu i mlade
Živeći kao pravi zaljubljenik u umjetnost i kreativac, Marko Pinjuh od 2008. aktivno objavljuje kao ilustrator. Unatoč brojnim nastupima s nekoliko domaćih glazbenih skupina od malih nogu, odlučuje da mu je ilustriranje najveća strast. Živi i radi kao slobodni ilustrator u Zagrebu, puno se vozi na biciklu i svakodnevno se bavi glazbom.
 
Svojim radom nastoji stvoriti svjetove snova, pružiti nadu, utjehu i zabavu mladim naraštajima. Njegovi prvi radovi objavljeni su u časopisu za djecu 'Radost', a ubrzo počinje surađivati ​​s listovima Smib i Modra lasta te se tako počinje specijalizirati za ilustraciju dječje književnosti. Kao član ULUPUH-a upisan je od 2014. 
 
Kroz svoj rad istražuje različite tehnike i pristupe ilustraciji, pa čak animaciji, slikarstvu i suvremenoj skulpturi. Njegov ilustrativni izričaj ocrtava netipične, ali skladne i bogate kompozicije uvjerljivih boja, trodimenzionalnih oblika koji se poigravaju sa plosnatim dizajnom. U korištenju digitalnih tehnika može se istaknuti nadahnuće slikarskih poteza impresionista i mašte nadrealista, s vrlo čistim suvremenim likovima i mekim bijelim obrisima. Redovno surađuje s domaćim partnerima kao što su Školska knjiga, izdavačka kuća Evenio i mnogi drugi.

Izložene su ilustracije iz slikovnica Dječak koji je poplavio svijet, Dječak koji je propustio trenutak, Okijeva kućica, ilustracije objavljene u Smibu i Radosti, te iz udžbenika za engleski jezik Tiptoes.