Marta Kušt: Shape of Water

Izložba 23.08.2021. - 17.09.2021. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 27. kolovoza 2021. u 19 sati Galerija Oblok
M. Kušt
Narodno sveučilište Sesvete u sklopu Sesvetske kulturne jeseni organizira izložbu Marte Kušt pod nazivom Shape of Water.

Marta Kušt rođena je u Zagrebu 1996. godine. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja upisala je studij Ruskog jezika i književnosti te Arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem se već tijekom prve godine studiranja odlučila za zamjenu studija onim umjetničke orijentacije. Godine 2017. upisala je studij Primijenjenih umjetnosti, modul kiparstvo, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci slijedeći pritom strast za stvaranjem koja je u njenom životu prisutna još od malih nogu. Tijekom studiranja, godinu dana radila je kao demonstrator iz Osnova fotografije, sudjelovala je u projektu izrade ProPR nagrada te je vodila nekoliko radionica s djecom predškolskog i školskog uzrasta. Preddiplomski studij završila je u ljeto 2020. i stekla diplomu prvostupnice Primijenjenih umjetnosti. Trenutno je na diplomskom studiju već spomenute akademije.
 
Izložba Shape of Water serija je staklenih objekata koji svojim formama, dinamikom, bojom i transparentnošću utjelovljuju karakter vode. Ritmične rotacije, pregibi i nivelacija slojevitih elemenata oblika kompozicijski istovremeno oponašaju dinamičnu razigranost vode te prikazuju njezinu suptilnu, ali neupitnu snagu. Staklo je, poput vode, spoj oprečnog kontrasta između krhkosti i snage, mirne fluidnosti i razigranosti, monumentalne staloženosti i razorne sile. Torzije i nagibi određenih formi svojim razlijevanjem preuzimaju osobitost vode u njezinu tekućem stanju zamrzavajući kretnju u gotovo solidno stanje velebnih glečera. Svojstvo i podložnost transformaciji čini vodu kompleksnom u svojoj jednostavnosti. Ona je simbol života, ali ne samo kao element fiziološke potrebe neophodnog za preživljavanje već života samoga – njegove jednostavnosti i kompleksnosti, simbol previranja i promjene, staloženosti i uzburkanih valova, prilagodbe i podložnosti utjecajima vanjskih faktora. Oblik vode je dinamičan, nepredvidljiv i konstantno promjenjiv. Ne može se ukalupiti u jedinstvenu definiciju opetovanog oblika kojeg možemo koristiti kao znak raspoznavanja. U paradoksu svoje prilagodljivosti oblik vode postiže svoju jedinstvenost.