Mateja Raguž: Umreženi

Izložba 16.04.2024. - 06.05.2024. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
Mateja Raguž rođena je 1979. godine u Koprivnici. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Križevcima a Diplomski studij stomatologije i poslijediplomski stručni studij dentalne medicine na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu.
Već od ranog djetinjstva pokazuje ljubav prema umjetnosti. Još kao učenica pohađa likovnu školu te se pridružuje zajedničkim izložbama križevačkih likovnjaka. Polazila je školu crtanja i slikanja pri POU Križevci kod mentora Zorana Homena te u ateljeu akademske slikarice Nine Bešlić u Zagrebu. Izlagala je svoje slikarske radove na više skupnih izložbi kao članica Križevačkog likovnog kruga.
Svoj likovni izričaj u skulpturi razvija od 2017. od kada polazi program kiparstva Centra za likovni odgoj Grada Zagreba kod mentorice Ane Diane Širić Jovović, akademske slikarice i kiparice. U kiparstvu pronalazi odmak od svakodnevice, meditativno smirenje i prostor za istraživanje i igru, te je kiparstvo dodatno motivira i za ostale načine umjetničkog izražavanja. Kiparske radove izlagala je do sada na godišnjim skupnim izložbama polaznika Centra, te samostalno u sklopu Križevačkog likovnog ljeta (POP UP IZLOŽBA: Mateja Raguž “Kontemplacija”, srpanj 2020.).
Bavi se ilustracijom, piše poeziju i priče za djecu. Ko-autorica je i ilustratorica knjige „A Journey Into Patient Safety“ (On-line izdanje, 2016). Živi i radi na relaciji Križevci-Zagreb.