Matija Bobek: Kao prvo – zagonetno drvo

Izložba 21.10.2019. - 14.11.2019. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok

Razmišljanja o dječjim igračkama u našem okolišu i o njihovom utjecaju na našu djecu i čitavi planet potakla su me da svoje zanimanje i iskustvo u razumijevanju djece te usvojene vještine ljubavi  prema drvetu pretočim u stvaranje konstruktivnih igračaka od drva i ostalih prirodnih elemenata pronađenih u okolišu.

Kako je pedagogija za mene i strast i zanimanje, osmislio sam interaktivni i ekološki održiv projekt koji sam počeo prezentirati preko radionica i izložbi pod nazivom Kao prvo – zagonetno drvo.
Kako volim životinje i biljke, a drvo nam daje kisik kojeg udišemo, zadnji sam period stvaranja posvetio izradi životinja i ljudi u pokretu. Ponukan masovnim izumiranjem vrsta i nepravilnim načinom ponašanja prema životinjama i ostalim živim bićima uopće, te užurbanim načinom življenja, pokret je onaj koji nas sve zajedno povezuje ne bi li došli do cilja. Hoće li pokret ići u dobrom ili lošem smjeru, te hoćemo li i kako doći do samog cilja, odlučujemo samo mi. No zasigurno jedna velika tajna leži u samom putovanju na koje se treba odlučiti i u njemu uživati. Ono može započeti već sada, u prirodnom okruženju i po zakonima majke prirode.
Matija Bobek
 
Izložbu prati edukativna radionica izrade drvenih igračaka koja će se održati u dva termina (9 i 10 sati), u utorak, 22. listopada. 2019., u trajanju od 45 minuta. Radionici će prisustvovati učenici čevrtih razreda Osnovne škole Luka, a mogu joj prisustvovati i druga djeca, od predškolskog uzrasta do 4. razreda.
 
Matija Bobek rođen je u Varaždinu. Završio je Rudarsku i kemijsku školu u Varaždinu, smjer prehrambenog tehničara. 2012. godine diplomirao je na Višoj učiteljskoj školi u Čakovcu, na smjeru odgajatelj predškolske djece. S projektom Kao prvo – zagonetno drvo 2015. godine počinju izložbe i radionice za predškolsku i školsku djecu, prvo u Varaždinu, zatim u Čakovcu, Zagrebu i mnogim drugim hrvatskim gradovima. 2016. godine Matija je izradio nagradu za dramske umjetnike u obliku skulpture, koja se dodjeljuje u okviru Dana suvremenog plesa u Varaždinu. Sudjeluje na nacionalnom projektu Ministarstva kulture Ruksak pun kulture. Član je Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika od 2017. godine.

 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.