
Matija Bogdan: Recept za vrh
“Ovo nije planina, ovo je zvijer”, osvrnuo se Matija Bogdan na Ama Dablam, jedan od najslikovitijih i tehnički zahtjevnijih vrhova Himalaje, često nazivan i kao „Himalajski Matterhorn“. No, cijena uspjeha nije uvijek mala i otvara cijeli niz zanimljivih pitanja.Ama Dablam (6812 m), smješten u regiji Khumbu u Nepalu, do kraja 2023. godine bilježi 1525 ekspedicija i ukupno 5715 uspješnih uspona.
A Matija?
Chef Matija Bogdan istaknuti je predstavnik nove generacije hrvatskih kuhara, poznat po spoju vrhunske gastronomije, međunarodnog iskustva, a ujedno i strasti prema planinama.
Rođen u Čakovcu, Matija je nakon završene gimnazije upisao je Filozofski fakultetu u Zagrebu, no ubrzo je shvatio da ga više privlači kulinarstvo. Prve kulinarske korake napravio je volontirajući u zagrebačkim restoranima Dubravkin put i Baltazar. Nakon toga, uslijedile su prakse u vrhunskim svjetskim restoranima: Coi u San Franciscu (2 Michelinove zvjezdice), The Jane u Antwerpenu i A.T u Parizu. Najznačajnije iskustvo stekao je u londonskom restoranu The Ledbury (2 Michelinove zvjezdice), gdje je proveo četiri i pol godine, napredujući do pozicije sous chefa pod vodstvom Bretta Grahama
Po povratku u Hrvatsku, preuzeo je kuhinju zagrebačkog restorana ManO, gdje je implementirao visoke standarde fine dininga. Trenutačno je izvršni chef u Aminess Hotels & Resorts, zadužen za fine dining koncept restorana 7 Seas na otocima Krku i Korčuli.
Koji je najbolji recept za ovakav pothvat? Saznajte na našem predavanju.
Predavanje je dio projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.