Međunarodni dan dječje knjige 2023.

Ostalo 30.03.2023. - 05.04.2023. KGZ
Od 1967. godine kad je prvi put obilježen u IBBY-ju (Međunarodnom odboru za dječju knjigu), svake se godine, oko rođendana Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, obilježava Međunarodni dan dječje knjige s ciljem poticanja čitanja i skretanja pažnje javnosti na dječje knjige.

Svake godine jedna nacionalna sekcija IBBY-ja ima priliku biti međunarodni sponzor Međunarodnog dana dječje knjige te odlučuje o temi i autorima koji će napisati poruku djeci svijeta i dizajnirati plakat koji se koriste diljem svijeta za promociju dječjih knjiga i čitanja.

Sponzor Međunarodnog dana dječje knjige 2023. godine je Grčka. Istaknuti grčki pisac Vagelis Iliopoulos napisao je Poruku djeci svijeta na temu Ja sam knjiga, pročitaj me, a poznata grčka umjetnica Photini Stephanidi ilustrirala je plakat koji slavi moć dječjih knjiga, promiče vrijednosti jednakosti, različitosti, uključenosti te povezivanja ljudi u svijetu tolerancije i razumijevanja.

U suradnji Hrvatskog centra za dječju knjigu (hrvatske sekcije IBBY-ja), Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva snimljen je kratki film u povodu obilježavanja 10. rođendana kampanje Čitaj mi! i Međunarodnog dana dječje knjige 2023. Kampanja Čitaj mi!, kao prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja, svake godine bira ambasadora kampanje. Ambasadorica za 2023. godinu je Sanja Pilić, hrvatska kandidatkinja za Nagradu Hans Christian Andersen 2024. koju dodjeljuje IBBY, a kandidirao ju je Hrvatski centar za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba kao hrvatska sekcija IBBY-ja. Sanja Pilić u filmu čita svoju slikovnicu, govori o svojim djelima i čitanju, počecima pisanja i važnosti čitanja.

Kratki film u povodu obilježavanja 10. rođendana kampanje Čitaj mi! i Međunarodnog dana dječje knjige 2023.: https://youtu.be/ua90E_dpk8k
Više o kampanji Čitaj mi!: https://www.citajmi.info/naslovna/
Više o Međunarodnom danu dječje knjige: https://www.ibby.org/awards-activities/activities/international-childrens-book-day
Poruka djeci svijeta 2023.: https://drive.google.com/file/d/1aLJQCtBPslhUxD9UXAEcUSqdBK73-Vud/view?usp=share_link