Međunarodni dan migranata | 18. prosinca

Izložba 04.12.2023. - 02.01.2024. Knjižnica Božidara Adžije Ivana Sabljak i Milkica Ursa
Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. prosinca 2000. godine Međunarodni dan migranata zato što je na taj dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Tim se danom naglašava važnost poštivanja prava migranata i osiguravanje uvjeta za njihov dostojanstven život i doprinos koji migranti daju ekonomijama zemalja u koje migriraju i iz kojih su pristigli.

Migracije su stalne iz mnogih razloga. Najčešće nastaju zbog ratova, klimatskih promjena, nejednakosti u društvu, potragom za boljim životnim uvjetima ili kako je kod nas uvriježeno reći: U svijet trbuhom za kruhom. Stoga je izrazito važna međunarodna suradnja u pravovaljanoj provedbi migracija sa svrhom poštivanja ljudskih prava. Ne smije se zaboraviti koliki je utjecaj i doprinos migranata kulturnom i socijalnom životu država u koje dolaze. Solidarnost je itekako potrebna kako ne bi rastao neprijateljski stav prema migrantima u zemljama domaćinima. Broj migranata u svijetu stalno je u porastu, prema podacima UN-a u zadnjih pet godina oko 258 milijuna osoba koje žive izvan svojih zemalja nema pristup osnovnim socijalnim pravima.

U 2022. godini u Republiku Hrvatsku iz inozemstva su doselile 57.972 osobe, a u inozemstvo se odselilo 46.287 osoba. Iz inozemstva se doselilo 17,8% hrvatskih državljana i 82,2% stranaca, a odselilo 70,7% hrvatskih državljana i 29,3% stranaca.

Na poveznici se nalazi izbor knjiga o temi migracija.
 

Podaci preuzeti s https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58061https://www.hzjz.hr/sluzba-javno-zdravstvo/medunarodni-dan-migranata/