Mekana skulptura / DV Špansko

Izložba 03.06.2022. - 31.07.2022. Knjižnica Špansko-sjever
Mekana skulptura je vrsta skulpture izrađene od tkanine, pjenaste gume, plastike, papira, vlakana i sličnog materijala koji je savitljiv i nekrut. Samu tehniku mekane skulpture šezdesetih su godina popularizirali umjetnici kao što su Claes Oldenburg i Yayoi Kusama.
 
Obzirom je karakteristika vlaknastih materijala da imaju složenu gradbenu strukturu, iz nje mogu proizaći začudne likovne formacije bogate u teksturi, tonu i boji, što ukazuje na iznimno velik potencijal rada s mekanim materijalima u odgojno-obrazovnom procesu. Mekana skulptura omogućuje djetetu da bude spontano u stvaranju, da slobodno oblikuje podatni materijal, ali i da dopusti materijalu da nametne svoj karakter.

Zašto smo izabrali ovu tehniku izražavanja?

Iz razloga što je njezina temeljna karakteristika povezana sa snažnim emocionalnim značenjem. Vežemo ju uz pojam privrženosti, prisne emocionalne veze djeteta I mekoću materijala koja se odnosi na djetetove igračke od krpenih materijala, materijale vezane uz bliske osobe, obitelj i dom.

Oblikovanjem mekanih skulptura s djecom potičemo taktilnost i kreativnost u stvaranju neobičnih formi te otvaramo novu perspektivu modeliranja i istraživanja kiparskih materijala. Treba istaknuti i mogućnost oblikovanja prostora od mekanih materijala koji se pojavljuju u svakoj prostoriji u kojoj borave djeca, a cilj ima je djeci osigurati mir, sigurnost, toplinu i intimu.

Svakom našom izložbom želimo bolje razumjeti likovni jezik i omogućiti djeci da koristeći različite materijale, sredstva i likovni pribor istražuju mogućnosti njegova kombiniranja i izražavanja i tako razvijaju osjećaj za estetiku, kreativnost i slobodno izražavanje.
 
Helena Burić, pedagoginja Dječjeg vrtića Špansko