metaFORA2017. – Iza zrcala – nagrađeni

Natječaj - 31.05.2017. Knjižnica Vladimira Nazora
U Noći knjige središnji događaj bilo je proglašenje pobjednika natječaja za kratku priču bajkovitog, fantastičnog žanra metaFORA2017. – Iza zrcala.

U konkurenciji se našlo dosad rekordnih 160 priča pristiglih iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva (po jedna priča iz Belgije, Njemačke i Srbije). Najviše priča poslali su i ove godine autori između 20 i 35 godina starosti, što svjedoči o mladosti i vitalnosti kratke priče, kao i o popularnosti fantastičnog žanra kod mlade populacije. Fantastiku pišu dvostruko više žene nego muškarci. Najstariji autor ima 71 godinu, a najmlađa autorica 11, što je ravno 60 godina razlike.

Prvonagrađena je priča Crvene cipele za Anku Srebrenke Peregrin iz Zagreba.
Drugo mjesto osvojila je priča Idiotski sretna Ksenije Kušec iz Zagreba.
Treće mjesto Vitez na vratima Martine Stepić iz Zagreba.

Žiri u sastavu: Ivan Sršen, Milena Benini, Tihomir Mraović, Tanja Radović i Marin Pelaić (pobjednik prošlogodišnjeg natječaja) odlučio je također pohvaliti još dvije priče: Levitijanov plač Aleksandra Kostjuka iz Koprivnice i Dječak sa zvjezdanim očima Dražena Markotića iz Zagreba.

Nagrađene priče scenski su uprizorili glumci Kazališta „Ivan Goran Kovačić“ Zrinka Antičević i Marko Movre, uz originalnu fantasy glazbu Dine Potrebice Thunders of Down .

Glavne nagrade – dvije radionice kreativnog pisanja donirao je Centar za kreativno pisanje (CeKaPe), a hvalevrijedan nagradni fond donirali su nakladnici (Alfa, Algoritam, Fraktura, Knjiga u centru, Mala zvona, Mozaik, OceanMore, Profil, Sandorf).

Nagrađeni autori dobili su također i besplatno članstvo na godinu dana u KGZ-u.
Istovremeno, završio je natječaj za kratku priču metaFORA2017. i u Sloveniji. Mestna knjižnica Ljubljana, u okviru Sporazuma o suradnji Knjižnica grada Zagreba i Mestne knjižnice Ljubljana, pridružila se našem projektu i raspisala za slovensko govorno područje metaFORU2017. - izza zrcala – natečaj za najboljšo kratko zgodbo.

Rezultati slovenske metaFORE2017. izgledaju ovako:
Prva nagrada: Martin Justin Raspoke
Druga nagrada: Jaka Smerkolj Prometej
Treća nagrada: Ana Benedik Vran
 
Natječaj metaFORA podržava Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

metaFORA 2013. / 2014. / 2015. / 2016. / 2017.
 
Fototografije s proglašenja pobjednika natječaja možete vidjeti ovdje.