Metamorfoze slike i riječi

Izložba 17.04.2023. - 15.05.2023. Knjižnica Božidara Adžije Dimitrije Popović
Akademski slikar, autor europskog renomea Dimitrije Popović, nesumnjivo je jedan od najistaknutijih autora suvremene umjetnosti. Umjetnik izuzetno značajnog opusa, podjednako se lako izražava kao slikar i kao književnik.
Likovno mu je stvaralaštvo prožeto književnošću. Lautréamont, Rimbaud i Kafka pisci su koji su snažno obilježili Popovićevu mladost, posebno Lautréamont. Njegova su Maldororova pjevanja snažno utjecala na likovni senzibilitet Dimitrija Popovića, odnosno afinitet za nadrealističku poetiku, dok mu je Kafkin Preobražaj otkrio svijet funkcionalne bizarnosti.
U Popovićevu slučaju odnos slike i riječi osobito je važan, jer jedno proizlazi iz drugoga. Slika izaziva riječ kao što riječ potiče sliku. Konačno, u kršćanskoj religiji »Riječ je postala tijelom«, a tijelo automatski implicira sliku. Temati kojima se bavio, bilo da su sakralnog ili svjetovnog sadržaja, znaju biti toliko slojeviti i bogati značenjima pa se nameće potreba da se iz jednog medija pređe u drugi, likovno izrazi književnim.
Dilema je li prvo bila riječ ili slika u Popovićevu se slučaju jednostavno razrješava: riječ i slika postoje istovremeno i imaju jednaku izražajnu važnost. Koliko slika pobuđuje riječ, toliko riječ izaziva sliku. Poticajna su oba načina izražavanja.

Dimitrije Popović rođen je 1951. godine u Cetinju, a u Zagrebu je 1974. godine završio Akademiju likovnih umjetnosti. Izlagao je sa značajnim slikarima, među kojima i s velikim Salvadorom Dalíjem. U godini „Jubileja 2000. godina kršćanstva“ izlagao je u Rimu ciklus raspeća „Corpus Mysticum“. Jedan je od sedamnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa koji su bili pozvani odgovoriti na „Pismo pape Ivana Pavla II. umjetnicima“, a odgovori su objavljeni u knjizi „Umjetnici odgovaraju papi Ivanu Pavlu II.“ Priredio je sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te dobio trideset domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. O njegovu radu objavljeno je 13 monografija i snimljeno 15 dokumentarnih filmova. Do sada je objavio 17 knjiga.

Po prvi puta Dimitrije Popović izlaže u Knjižnici Božidara Adžije i to plakate, unikatne likovne monografije s originalnim grafikama, kao i originale razglednica iz privatne zbirke mr. sc. Bože Biškupića, svoje osobne predmete, rukopise i skice. 
Izložba će se moći razgledati do 15. svibnja 2023. godine.