Milijana Babić: umjetničko istraživanje

Projekt 29.04.2024. - 31.10.2024. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: ponedjeljak, 29.4.2024. u 17 sati Galerija Prozori

Milijana Babić u Prozorima

Povodom pokretanja umjetničkog istraživanja vezanog za temu destigmatizacije menopauze i starenja, u ponedjeljak, 29. 4. od 17 do 20 sati, umjetnica Milijana Babić boravit će u Galeriji Prozori. Pozivamo vas na razgovor, druženje i razmjenu iskustva u neformalnoj i podržavajućoj atmosferi.

Poziv na sudjelovanje

Umjetničko istraživanje bavi se temom destigmatizacije menopauze i starenja s ciljem stvaranja prostora za međusobnu podršku i osnaživanje žena koje prolaze kroz životno razdoblje menopauze, uključujući peri i postmenopauzu. Uz navedeno, naglasak je i na međugeneracijskom prijenosu iskustvenog znanja.
 
Istraživanje se provodi u suradnji umjetnice Milijane Babić, Galerije Prozori - Knjižnice grada Zagreba i Gradske knjižnice Rijeka, u periodu od svibnja do listopada 2024. godine. Sudjelovanje u istraživanju je anonimno.
 
Polazište istraživanja je pretpostavka da se mnoge žene suočavaju s dubinskim psihofizičkim promjenama povezanim s padom proizvodnje spolnih hormona u općem stanju nespremnosti, zbunjenosti i izostanka adekvatne podrške koja uključuje i onu zdravstvenih djelatnika/ca.
Istraživanje je inspirirano sljedećim pitanjima:

S kojom vrstom znanja se možemo oduprijeti negativnim trendovima koji potiču nesigurnost kod žena i smanjuju naše kreativne i transformativne potencijale? Na koji način smo osvijestile i/ili nadišle vlastite ili tuđe predrasude vezane za menopauzu i starenje? Koje smo oblike samopomoći razvile kao taktike preživljavanja u području intimnog, poslovnog i društvenog života? Kako preuzeti kontrolu nad svojim tijelima i svojim životima?
Pozivamo vas da svojim kreativnim prilogom doprinesete stvaranju priručnika za žene koji uključuje brojne glasove i služi kao svojevrstan vodič kroz dobre i loše dane u godini. Svoje osobno iskustvo možete pretočiti u kratku priču, misao, savjet, recept, vježbu, pjesmu, crtež ili bilo koju drugu formu te se po želji potpisati nekim od vaših stvarnih ili fiktivnih identiteta.
 
Svoj prilog možete ubaciti u za to predviđene kutije u prostorima knjižnica, poslati poštom (Galerija Prozori - Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, 10000 Zagreb ili Gradska knjižnica Rijeka, Viktora Cara Emina 1, 51000 Rijeka) s napomenom „Knjiga utjehe i radosti za svaki dan” te putem elektroničke pošte (knjigauirzsd@gmail.com).  
 
Rezultati istraživanja bit će javno predstavljeni u Rijeci i Zagrebu, a prikupljeni materijal korišten kao osnova za produkciju umjetničkog rada. Ukoliko želite primati obavijesti o daljnjem razvoju projekta, svoj kontakt možete zapisati na poleđini priloga ili poslati putem elektroničke pošte.
 
 
Zahvaljujemo na sudjelovanju!
 
-----------------------------------------

Milijana Babić je vizualna umjetnica čiji se rad zasniva na performativnoj umjetničkoj praksi. Polazišna točka njezinog rada je propitivanje vlastite pozicije žene i umjetnice u neposrednom životnom okruženju. Formalno umjetničko obrazovanje stekla je na Tehnološkom institutu u Durbanu, Južnoafrička Republika (2001., BA) i Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, Slovenija (2007., MA). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Rijeci.
 
----------------------------------------

Grafičko oblikovanje: Ana Tomić & Marino Krstačić-Furić
Produkcija: Galerija Prozori - Knjižnice grada Zagreba, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka
Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH; Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba; Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke