Moj san

Izložba 01.06.2022. - 19.06.2022. Knjižnica Sesvete Galerija Obločec
Izloženi radovi u tehnici pastele na papiru nastali su u školskom radu učenika šestih razreda OŠ Sesvete pod mentorstvom prof. likovne kulture Stele Perić.

"Učenici šestih razreda na izložbi imaju priliku pokazati svoje doživljaje i emocije u vizualnom i apstraktnom motivu svog doživljaja sna. Likovnim radovima u slikarskoj tehnici pastel pokazali su iskrenost, spontanost, neopterećenost i radost stvaranja što je osnova umjetničkog stvaralaštva.

Simbolički izražavaju doživljaj snova koje su sanjali u toplo hladnim kontrastima, svijetlo tamnim kontrastima i komplementarnim kontrastima boja i prisjećaju se kakve su boje i oblici bili prisutni u snu. Jesu li u snu bili prisutni neki predmeti, životinje, oni sami ili neki drugi likovi?

Slike djeluju nestvarno, maštovito, nadrealno kao da nema gravitacije i likovi su različitih veličina. Neki su u neobičnom međusobnom odnosu jer su naglašeni, a neki se skrivaju okrenuti naopako. Učenici su pazili da prilikom bojenja svi dijelovi slike budu ravnomjerno obojeni jačim pritiskom pastele.

Osnovna ideja slobodnog likovnog izražavanja se veže za samu umjetnost koja počiva na neopterećenom promišljanju, igri, eksperimentu i istraživanju vlastitih osjećanja i stavova.Taj proces je osnova umjetničkog stvaralaštva.

Učenici su pokazali orginalnost i darovitost neobično razvijenom maštom, suptilnosti u upotrebi boja i kontrasta, pokazali su osjetljivost za neobične predmete i oblike i dobro uskladili vizualno opažanje i vizualne memorije."

Stela Perić, prof likovne kulture


Izložba se može razgledati u knjižnici, a dostupna je i u virtualnoj galeriji.