More, ljeto...

Izložba 01.07.2022. - 12.09.2022. Knjižnica Novi Zagreb Juraj Kopač
Foto: Juraj Kopač
Biografija
Juraj Kopač rođen je 1935. u Mrzljakima – Draganići. Fotografijom se profesionalno bavi od 1960. prvenstveno kao fotoreporter  dokumentarne fotografije. U vremenu od 1960. do 1964. uz rad studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. I nakon diplome 1964. i dalje radi u Agenciji za fotodokumentaciju Hrvatske – Agefoto, do 1972. godine. Od te godine fotografija postaje hobi i dopunski rad u oblasti turističke i ekonomske propagande. Po odlasku u mirovinu 1990. većinom snima za razglednice koje izdaje u vlastitoj nakladi putem firme FOTKO. Snimanje fotografija počinje na malom formatu aparatima Zorki i Laica (oko 1955.), te na srednjem formatu aparatom Rolleiflex, zatim Hasseblad, a potom na velikom formatu kamerom Linhof za potrebe ekonomske propagande. Fotografije autora Jurja Kopača objavljivane su u monografijama, novinama (najčešće bez naznake imena autora) te na skupnim izložbama gospodarskog, turističkog i kulturnog karaktera u zemlji i inozemstvu. Raspolaže bogatom arhivom diakolora s motivima iz cijele Hrvatske. Jedan je od prvih stanovnika naselja Travno.

O autoru kolegica i prijateljica, likovna umjetnica Ljerka Njerš, piše sljedeće:

"Početkom 20. stoljeća, već od samog svog pronalaska, fotografija kao umjetnost počela je zanimati pojedince. Naravno, primarna njena zadaća bila je dokumentarnost, odnosno, mogućnost da sačuva trenutak vremena i povijesti. Isto tako, potakla je mnoge stvaraoce da istaknu poetičnost i ljepotu u onom što ih je okruživalo i što su opažali. Fotografski opus zagrebačkog majstora fotografa Jurja Kopača obuhvaća vrijeme od preko 30 godina rada u tom mediju. Tokom godina plodonosnog bavljenja dokumentarnom fotografijom autor je uvijek našao vremena i za umjetnički pristup, bilo da se radilo o snimanju portreta ili djela druge estetske vrijednosti. Autor je tako otkrio svoju posebnu ljubav prema prirodi, posebno prema krajoliku. Ljepota i dramatičnost krajolika koji bi uočio gdje god se kretao, oduvijek je privlačila njegovu pažnju. S oštrom opservacijom snima prirodu i život oko sebe i pretače ga u mnoštvo fotografija koje ostaju kao dokumenti. Posebno, kronologija događanja u krajoliku otkrila je detalje koji su bitni i koji se mijenjaju u svakom godišnjem dobu.
Kad proljeće stigne i pretvori se u ljeto, ima onih što žude za suncem… Ali i onih koji vole život u hladu… E, pa, eto, naša lijepa zemlja nudi svakom po želji: „'ko kako voli, nek' izvoli…“ kaže pjesma stara. Nisu to samo planine i more, imamo i rijeke, jezera i toplice neke… Boraviti uz Kupu, Koranu, Plitvička jezera prava je fora… Šetati Istrom pri zalazu – sunce ostaje u sjećanju svakom – ali i uz more – gdje valovi se bore sa stijenama dok kapljice lebde u zraku – ulaze u oči… mi moramo samo kroz pijesak proći do prve gostione jer hrana je posebna i treba stati… bilo ljeto, jesen, zima ili proljeće – sjećanja ostaju u pameti i znamo da opet treba doći…"

Izložba je priređena u okviru projekta Kvartovska bibliografija.