Na tragovima svjetlosti

Izložba 15.03.2024. - 30.04.2024. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za odrasle Sanja Karmelić
Sanja Karmelić
Autorica o izložbi
 
U čarobni svijet fotografije „uronila“ sam prije šest godina i do danas mi je amatersko bavljenje ovom umjetnošću, koju su davnih dana nazivali pisanje svjetlom, postalo velika strast.
U fokusu mi je najčešće fotografiranje prirode (tzv. landscape) jer u tome nalazim najveću inspiraciju i izazov da kamerom uhvatim ljepotu prizora, koji su istovremeno lijepi i moćni, ali i podložni stalnoj promjeni.
Izazovi koji se pri tome pojavljuju nisu zanemarivi s obzirom na to da iziskuju neprestano traganje za svjetlošću, kadrom,  ritmom, kompozicijom... I to nije sve, jer tempo, odnosno vrijeme dostupno za onaj klik okidača nerijetko je vrlo kratko, a nameće ga sama priroda.
 Ovom izložbom predstavljam svoje pejzažne fotografske zapise koji su nastajali na tragovima svjetlosti, obojeni koloritom godišnjih doba koja u današnje vrijeme polako gube svoj prepoznatljiv osebujni identitet, suncem i neverama, zalascima i smirajima dana, jesenjim harmonijama, snijegom i pahuljama, proljetnim buđenjima... Sve te vizure u fokusu trajno su sačuvane od prolaznosti i pričaju neku svoju priču, istinsku i neponovljivu, inspiriranu ljepotom i prirodom.
 
"Fotografija je zarobljena ljepota života."
T. Chisolm
 
"U svojoj biti, fotografija je osvijetljen život."
S. Abell

Sanja Karmelić rođena je i živi u Zagrebu. Po zanimanju je mag. pedagogije s diplomom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  radi u odgojno-obrazovnoj ustanovi.
O sebi kaže:
"Od ranog djetinjstva oduvijek sam se pronalazila u raznim formama umjetničkog izražavanja (pjevanje, pisanje, ples i sl.), dok se fotografijom kao hobijem bavim posljednjih godina. Kako bih upoznala osnove na kojima počiva ova umjetnička forma, završila sam i formalnu edukaciju, odnosno tečaj fotografije.
Posljednje četiri godine svoje radove objavljujem najčešće na stranim aplikacijama za fotografiju, na određenim internetskim stranicama te u časopisima."