Ne vjeruj pripovjedaču/ Distrust the Storyteller

Izložba 22.12.2020. - 19.01.2021. Čitaonica i Galerija VN
Umjetnici: Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran), Marko Tadić, Ivan Ramljak, Vlado Danailov/ Mila Dimitrovska, Tilmann Meyer-Faje
 
Kustosica: Nataša Bodrožić (Slobodne veze/ projekt Motel Trogir)
 
Odnos između modernističke arhitekture sredine 20. stoljeća, odnosno izgrađenih okoliša iz razdoblja socijalističke Jugoslavije i medijske slike kao jednog od kanala njihove reprezentacije i (re)interpretacije danas, tema je ove izložbene situacije. Budući da je modernistička arhitektura svojevrstan svjedok političke ekonomije s drukčijim temeljima i aspiracijama od današnjih, takva okruženja mahom su nedopustiva u aktualnoj logici proizvodnje prostora. Unatoč povremenoj fascinaciji formom, više ih se doživljava kao abnormalne pogreške u urbanoj mašti novih administratora, developera i poduzetnika. To je jedan od razloga zašto ih se sve više uklanja ili prepušta propadanju, kao ekonomski neopravdane i «neodržive».
 
Nekako paralelno s aktivističkim inicijativama za pokušaj njezinog očuvanja i revalorizacije, modernistička arhitektura iz razdoblja socijalizma, sve više postaje predmetom interesa suvremenih umjetničkih praksi, posebno u mediju fotografije, videa i filma. Iako je tema prisutna i od ranije te je ključno markirala trasu pojedinih, međunarodno priznatih umjetnika s ovih prostora, njihova recentna proliferacija otvara niz novih pitanja. Kako se danas na filmu kreira slika arhitekture i okoliša koji pripadaju drugoj društvenoj i prostornoj paradigmi? Koji su modaliteti njihove (medijske) interpretacije? Koja je politika tih slika i kakvu ulogu igraju u trenutnoj reprezentaciji, historizaciji i (re)interpretaciji jugoslavenske socijalističke prošlosti?
 
Izložba predstavlja radove nastale u umjetničkoj rezidenciji projekta Motel Trogir ili u dijalogu s njom. Zamišljena je kao vježba iz gledanja i promišljanja o navedenoj temi.
 
Projekt Motel Trogir usmjeren je na istraživanje,  zaštitu i kritičku revalorizaciju modernističke arhitekture sredine 20. stoljeća. Projekt je započeo 2013. godine, od kada razvija specifičnu metodologiju na raskrižju između građanskog aktivizma i znanstvenog, izdavačkog i obrazovnog rada, uključujući kuriranje i produkciju radova iz područja suvremene umjetnosti.
 
 
Više informacija o izložbi i autorima: https://slobodneveze.wordpress.com/2020/12/16/distrust-the-storyteller-1/