#NEdiskriminaciji starijih osoba

Ostalo 19.12.2022. - 28.02.2023. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, a nakon izrazito uspješne prošlogodišnje kampanje, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom drugu godinu za redom nastavlja kampanju vezanu za ljudska prava, s naglaskom na osobe starije životne dobi.

Ove godine u fokusu je pravo starijih osoba na nediskriminaciju te na dostojan život, neovisnost i sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu. Stoga se ovogodišnja kampanja provodi pod nazivom #NEdiskriminaciji. Cilj kampanje je senzibilizacija javnosti i osnaživanje prvenstveno starijih osoba po pitanju diskriminacije kojoj su nerijetko izloženi.

Starenje je proces svojstven svim ljudima te zbog toga ne smije biti neugodna tema o kojoj se ne govori, koju se zaobilazi ili zbog koje dolazi do diskriminacije. Sustavna diskriminacija, stereotipiziranje i predrasude na temelju dobne skupine pojedinca naziva se ageizam, a najčešće je usmjeren upravo prema starijim osobama. I Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija ističu kako ageizam vodi prema lošijem zdravstvenom stanju, socijalnoj izolaciji, narušenom fizičkom i mentalnom zdravlju, ali i prema nepriznavanju ili ograničavanju prava starijih osoba.

Više informacija o kampanji te vizuali kampanje dostupni su na poveznici.

A koliko Vama godina nedostaje do dobne diskriminacije? Malim koracima izazovimo velike promjene!


Projekt 65 plus Knjižnica grada Zagreba pridružuje se kampanji!