Neka cijeli svijet suncokreta!

Izložba 05.04.2023. - 05.05.2023. Knjižnica Gajnice
Neobičan naziv izložbe, kao i izložene radove, osmislili su naši sugrađani i sugrađanke koje povezuje činjenica da su rođeni s jednim kromosomom viška. Zovemo ih osobama sa sindromom Down, a suncokret je njihov zaštitni znak.

U proteklih pet mjeseci, od studenog 2022. godine, družili smo se zajedno u Knjižnici Gajnice na likovnim radionicama koje su vodili umjetnici Smiljka Franjić i Zdenko Bašić. Čitali smo knjige i pričali priče koje su bile inspiracija za izložene likovne radove, a izradili su ih Ante, Leon, Ranko, Vitomir, Tina, Hrvoje, Andrea, Sara, Tea, Iva, Martina i Abraham iz Udruge za sindrom Down – Zagreb, te Dinka, Filip i Petar iz Gajnica. Dio je radova nadahnut mlinovima-vodenicama u okolici ili pak zagrebačkim ulicama i vizurama, te mogu poslužiti kao stalci, potpornji ili nosači za knjige (voditeljica radionica Smiljka Franjić). Zdenko Bašić je polaznike i polaznice okupio oko stabla koje se, pod njihovim rukama, iz radionice u radionicu preobražavalo u bojama godišnjih doba i na kraju izraslo u čarobno, bajkovito drvo s motivima iz prirode i narodnih predaja.

Uz radove izlažemo i fotografije s radionica koje, vjerujemo, dočaravaju barem djelić atmosfere u kojoj smo brusili, lijepili, oslikavali, izrezivali, pleli… ali i pričali, smijali se, veselili se zajedničkim radovima. Iskustva koja smo stekli kroz naša druženja nisu opipljiva poput izloženih radova, ali su jednako stvarna i dragocjena. Proširit ćemo ih u mjesecima koji slijede predavanjima i objediniti u filmu i publikaciji te vas pozivamo da nas pratite na stranicama programa https://olplab.home.blog

Izložba je dio programa „Neka cijeli svijet suncokreta“ kojeg u partnerstvu provode Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, Knjižnica Gajnice u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata i Udruga za sindrom Down – Zagreb, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba. (Maša Štrbac, voditeljica projekta)