Neka cijeli svijet suncokreta

Projekt 01.11.2022. - 30.09.2023. Knjižnica Gajnice
KGZ Knjižnica Gajnice u partnerstvu s neprofitnom umjetničkom organizacijom Otvoreni likovni pogon i Udrugom za sindrom Down – Zagreb od mjeseca studenog 2022. godine provodi projekt Neka cijeli svijet suncokreta.

U programu tijekom godine dana radimo s osobama sa sindromom Down, pružamo im stručnu podršku i resurse da se likovno izraze i javnosti kroz izložbu i film predstave bogatstvo svojih unutarnjih svjetova. Ta je ideja, želja i namjera prvo bila izražena u nazivu programa Kad se otvorim kao cvijet, koji je bio radni, jer je tijekom realizacije programa sudionicima, osobama sa sindromom Down, bilo ponuđeno da sami daju ili odaberu naziv. Na kraju je kao konačni naziv izabran Neka cijeli svijet suncokreta.
Dio ovog programa realizira se u formi likovnih radionica koje vode profesionalni umjetnici, a odvija se u prostoru naše knjižnice. Na njima sudjeluju i osobe sa sindromom Down koje žive u okolici Knjižnice, u zagrebačkoj četvrti Podsused-Vrapče, no program je otvoren i onima iz drugih dijelova grada te nije dobno uvjetovan. Na pojedinoj radionici sudjeluje do 8 polaznika/ca. Očekujemo da će kroz sve radionice u godinu dana proći 30tak polaznika/ca.
Smiljka Franjić, samostalna umjetnica, oblikovateljica umjetničkog nakita, vodi seriju radionica o ljubavi – u 4 termina od po 60 min. Polaznici/ce u 3D radovima od drva, kartona i tekstila mogu izraziti svoju ljubav prema gradu, domu, drugoj osobi, drveću, životinjama, bojama, a s književnim tekstom kao polazištem. Radovi će biti izloženi u Knjižnici uz malu svečanost na otvorenju.
Drugu će seriju radionica voditi Zdenko Bašić, ilustrator, redatelj, autor animiranih filmova i slikovnica, kojemu će u radu s polaznicima/cama literarno polazište biti bajka H.C. Andersena o godišnjim dobima „Priča o godini”. Polaznici/ce će svoje doživljaje godišnjih mijena u prirodi iznijeti riječju, uz vodstvo osoblja Knjižnice, te slikom uz Bašićevo vodstvo – raditi će s temperom, akrilom, tušem, kredom, suhim pastelama i kolažirati različite materijale iz prirode. Ova će se serija radionica odviti u 6 termina od po 60 min.  Umjetnicima će na radionicama asistirati volontera/ke Udruge za sindrom Down-Zagreb.
Udruga za sindrom Down- Zagreb osmislila je edukativni dio programa za lokalno stanovništvo - u Knjižnici Gajnice održat će se dvije tribine sa stručnim predavačicama s kojima Udruga ima dugogodišnju i dobru suradnju, a na teme od kojih su neke podzastupljene u javnom prostoru: „Spolnost kod osoba sa Down sindromom i ostalim teškoćama” (prof.Daniela Bratković); „Kako uče djeca sa sindromom Down” (tribina održana 22.11.2022. pod vodstvom mr.sc.Dinke Vuković). Na trećoj tribini „Iskustvo u radu s djecom i mladima sa sindromom Down” izlagat će terapeutice iz Udruge, mag.edu.rehabilitacije Matea Visković, prof.logopedije Petra Maravić Cindrić i bacc.radne terapije Nikolina Sudar.
Zdenko Bašić će dio programskih aktivnosti dokumentirati kamerom i iz snimljenog materijala napraviti 30-minutni film. Dio filma bit će animirana Andersenova „Priča o godini” s radovima polaznika/ca radionice, njihovim prikazima godišnjih doba kojima će Bašić pridružiti glazbu kao pratnju. Bit će to poetski iskaz o cikličkom kretanju života, u kojem će polaznici/ce u off-u čitati Andersenov ili vlastiti tekst kojeg su sastavili na radionici, prema mogućnostima. Drugi dio filma bit će dokumentarni i posvećen programu u cjelini: uključivat će kratke osvrte svih protagonista, polaznika/ca radionice i
organizatora o provedenim aktivnostima te izjave stručnih suradnika/ca o položaju osoba s Down sindromom i njihovim potrebama. Film će biti objavljen na youtubeu, dostupan bez naknade.
Očekujemo da će polaznici/ce radionica kroz čitanje, slušanje i razgovor o književnim tekstovima razvijati svoje govorne sposobnosti i obogatiti rječnik. Kroz izradu likovnih radova razvijati koordinaciju oka i ruke i sitnu muskulaturu. Čitanje i interpretiranje književnih dijela potiče njihovu maštu, a upoznavanje s elementima likovnog izražavanja omogućuje im da izmaštano predoče u mediju slike i skulpture. Sudionici slabijeg sluha mogu se usredotočiti na likovno izražavanje, dok se oni slabijeg vida mogu usredotočiti na govor j priču, te će moći podijeliti uloge i zajednički raditi. Publika će kroz radove polaznika/ca koje ćemo predstaviti na izložbi i u filmu zaviriti u nutrinu osoba sa sindromom Down, otkriti njihove različite senzibilitete i osobnosti kroz iskustva ljubavi i cikličkog života prirode koja su nam svima zajednička i bliska.
 
Program Neka cijeli svijet suncokreta nastavlja se na dosadašnje aktivnosti umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon u GČ Podsused-Vrapče, koje u okviru umjetničko-istraživačkog programa „Laboratorij Gajnice” provodi od 2020. g., uz participaciju lokalnog stanovništva i na lokalno relevantne teme (javni prostor, lokalna povijest, očuvanje okoliša). U ovom programu lokalnoj zajednici predstavljamo rad osoba sa sindromom Down i educiramo je o njihovim potrebama i mogućnostima.
KGZ Knjižnica Gajnice kao partner u ovom programu, kao živo mjesto susreta u naselju potiče uključivanje mještana/ki u program. Osim toga, Knjižnica dugi niz godina provodi program Knjižnica širom otvorenih vrata koji uključuje rad s djecom s teškoćama u razvoju te mladima i odraslim osobama s invaliditetom.
Treći partner u programu, Udruga za sindrom Down – Zagreb, djeluje od 1999. g. i zastupa interese svih osoba sa DS Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kojih je danas u udruzi više od 270. Udruga za njih organizira niz likovnih, glazbenih i sportskih aktivnosti te edukacijske programe za roditelje i struku. (Maša Štrbac, voditeljica programa)
 

Program realiziramo u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata koji je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Grb grada Zagreba