Nemanja Cvijanović: Aplauz!

Izložba 06.05.2009. - 15.05.2009. Čitaonica i Galerija VN Nemanja Cvijanović

Nemanja Cvijanović u sklopu Operacije grad (manifestacije zagrebačke nezavisne scene) unajmljuje dvije stotine statista, čiji zadatak je da prosvjeduju na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na insceniranom prosvjedu. Nakon sat vremena protestiranja na istom tom trgu vrši isplatu honorara svim sudionicima prosvjeda. Čitava je situacija postavljena kao filmski set i fotografski i video dokumentirana.
Strategija korištenja izvođača nije nipošto nova u umjetničkoj praksi. Njom se služe brojni umjetnici referirajući se na najraznolikije teme, a najuspjeliji radovi unutar te prakse su upravo oni koji se bave samim sudionicima - uprizoriteljima, propitujući zašto i pod kojim uvjetima oni sudjeluju. Nemanja Cvijanović, na prvoj razini inscenira vlastitu fantazmu protestiranja, uveličavajući vlastiti otpor do samsonovskih razmjera. Već u sljedećoj razini on se upravo bavi statirajućim građanima, no ne time zašto sudjeluju koliko time zašto ne sudjeluju.
Tijekom samog protesta nije bilo moguće shvatiti da se radi o uprizorenju, osim po količini različitih transparenata koji urgiraju za ili protiv prilično različitih sadržaja.
No upravo u toj činjenici leži iznimna vrijednost Cvijanovićeva rada - on je statiste - građane grada Zagreba postavio u ulogu u kojoj bi oni prirodno trebali biti, u ulogu angažiranih građana koji prosvjeduju protiv loših nedemokratskih, netransparentnih odluka državne i gradske uprave, protiv medijski izazvane ksenofobije i rasizma, protiv politike moći.
Bio je to jedan šaroliki skup, s puno različitih pamfleta. Natpisi koje su ljudi nosili varirali su od onih vezanih uz bolnu točku gubitka proizvodnje u državi i ostale ekonomske probleme pretvorbe: Vratimo tvornice radnicima!, Dolje liberalni kapitalizam!, Tražimo reviziju pretvorbe!, preko onih utopističkih, koji traže demokratičan odnos prema manjinama "Želim u razred sa Srbima i Romima!", do feminističkih "Odlučujmo same o svom tijelu!", idealističkih "Tražimo nemoguće!", romantičnih "Ljubav - Ljubav!", pa sve do metapozicijskih u odnosu na ovu akciju "Tko šuti odobrava!"
Ovaj rad Nemanje Cvijanovića, nakon što je pokazao koliko je u biti prosvjed jednostavan, stavlja naglasak na problem zašto mi zapravo šutimo i ne bunimo se. Je li to zato što nisu vremena za prosvjede? Ili nam je predobro? Ili smo ucijenjeni malim plaćama i visokim cijenama, te pokunjeno sjedimo i čekamo što će biti dalje?... Ili možda ipak nije stvar u nama? Zašto smo mi tek statisti? Zašto ne sudjelujemo bez šezdeset kuna naknade? Jesmo li mi doista tako zbunjeni da nemamo vlastito mišljenje?
Kao što je ustvrdio Cvijanović neprijatelj nam je disperzan poput Robina Williamsa u Woody Allenovom filmu Razarajući Harry: "Apsurdnost situacije ove 'predstave', interpretacija je stanja političke paralize globalnog društva spram diktature ekonomije kapitala. Diverzifikacija i parcijalizacija frontova borbe (otpora) i multitutivnost pokreta (movement of the movements), ukazuju na teškoću fokusiranja neprijatelja (imperija) koji se koristi metodom opsjene (marketinga) stratificirajući napad na sve ono što još izgleda ili jest društveno."
Sve u svemu bolje lažni prosvjed za pravu stvar, nego ništa. I zato u vidu dokumenta i odzvanja u Galeriji VN, da ga pogledaju svi oni koji nisu mogli doći. Možda uspiju izoštriti lik neprijatelja.
 

Olga Majcen Linn




Nemanja Cvijanović

Rođen u Rijeci 1972. godine u miješanoj porodici južnoslavenskih naroda.
Aktivno se bavi kulturno-umjetničkom djelatnošću od 1995 godine, na internacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.
Živi i radi u Rijeci i Veneciji.
Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskih društava likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba, Udruge Drugo More iz Rijeke, Udruge Ruki iz Vrbnika i talijanske komunističke partije Rifondazione Comunista. Prisutan je na tržištu suvremenih umjetnina pod grbovima T293 iz Napulja (It), ŠKUC iz Ljubljane (Slo), i SIZ Zadruga iz Rijeke (čijeg je godišnjeg programa voditelj).
Diplomirao je slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji a trenutno završava poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na arhitektonskom univerzitetu I.U.A.V. u Veneciji.
Asistent je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pri katedri za crtanje na kolegijima: Crtanje anatomije, Crtanje akta I, Crtanje glave, i Crtanje II. 



 

Nemanja Cvijanović