Nepravde rano stasaju

Mjesec hrvatske knjige 20.10.2022. | četvrtak Knjižnica Staglišće Početak događanja: 18:00 Maja Cvek
Predstavljanje knjige Maje Cvek, zbirke priča sastavljene od dva dijela. U prvom dijelu, istoimenom kao i sama zbirka, autorica opisuje uspomene iz djetinjstva, trešnjevačke obitelji i događaje koji su je formirali. U drugom dijelu - Lica prošlosti, naglasak je na zanimljivostima iz prošlosti Zagreba. Knjigu će predstaviti autorica, a izabrane odlomke čitat će i Vesna Koporčić. U glazbenom dijelu programa sudjeluje Matija Cvek.

Maja Cvek, rođena je 1.5.1950. u Zagrebu, gdje se školovala i gdje i danas živi i stvara. Piše poeziju na standardnom književnom jeziku i  na kajkavskom dijalektu – zagrebački urbani kajkavski i varaždinski idiom. Uspješno sudjeluje na pjesničkim natječajima diljem Hrvatske, a pjesme su joj objavljene u više od 50 zbornika, u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu Kaj, te u raznim glasilima. Pjesme objavljuje i na Webstil portalu, portalu časopisa Kvaka i na Facebooku, u grupi Moj Zagreb.
Osim raznih nagrada i pohvalnica, dobitnica je Pohvalnice i Priznanja Hrvatskog sabora kulture za pjesništvo na dijalektu kao i za prozu. Hrvatski sabor kulture dodijelio joj je i Plaketu "Mihovil Pavlek Miškina" za pjesništvo na dijalektu, za 2017. godinu.
Objavila je sljedeće zbirke poezije: Za moju dušu,  2002., Trenuci sjećanja, 2004., Osmijesi srca, 2005., Zagrebački vez, 2008., Zavuzlane senje, 2011., Šprehe zagrebečke, 2017.

Književni susret dio je projekta Knjižnica grada Zagreba 65 plus.