Neža Knez - Paradoksi istog (Ne ono tamo, nego ovo ovdje)

Izložba 07.09.2021. - 25.09.2021. Čitaonica i Galerija VN Neža Knez
Jedna od njih opis,
Jedna dodir,
Jedna sjećanje,
Svaka lagano veća, odnosno malo manja od druge.

Tri biste i crteži Neže Knez nastali su 2015. godine kao niz vježbi u izvođenju klasičnih likovnih motiva (portreta i akta) tijekom kojih si je autorica privremeno uskratila osjetilo vida. U periodu od deset dana nosila je zatamnjene naočale kojima je blokirala sav izvor svjetlosti i proizvela umjetnu sljepoću.
Otklanjanjem vizualne informacije, autorica formi prilazi u domeni opipa, putem opisa, oslanjajući se na tuđi pogled; koristi se vizurom kolegice na satu crtanja akta koju moli da joj iznese upute o pozi modela, prevodeći sliku u govor i govor natrag u sliku. Kod bisti fokus rada sabire se u trudu treniranja kiparskog umijeća koje promišljanjem i testiranjem realističnog prikaza za osnovno sredstvo predlaže taktilnost, tj. osjetilo dodira. Kako bi je preoblikovala u građu, Knez informaciji o volumenu i obliku glava koje modelira pristupa na tri načina. Opisom, dodirom i sjećanjem.
Jedan od tri portreta oblikovan je prema snimci glasa koji opisom stvara kompoziciju lica. U snimci možemo čuti kako model detaljno opisuje svoju glavu koristeći pojmove poput kruga, linije i plohe kojim instruira autoricu da ih prevede u tkivo kipa. Gledatelji⁞ca⁞ma se ne sugerira iskustvo sljepoće, već težnja k zajedničkom doživljaju dodira. Ono što se opredmećuje pokušaj je pitanja osjetilnosti i prisutnosti u svijetu nasuprot teškoće pristupačnosti svijeta sklonog tjelesnim normativima.
Biste su šuplje, gipsane kopije dobivene odlijevanjem. Kvaliteta teksture, materijala, ali i poze preuzimaju načas ulogu likovnog jezika i preslaguju se u prostoru kao objekti imaginiranja.
Njih slijedi svjetlosna komponenta aktualnog postava u Galeriji VN kojom autorica intervenira u originalni materijal nakon vremenskog odmaka. Služi se optičkim lećama kako bi iz slika prenamijenila informaciju o relevantnom i neophodnom. Time čini lom u liniji narativa, koji poput prepreka u prostoru, postavlja pitanje:
Kako stvoriti i odnos?
 Nika Pećarina
 
BIOGRAFIJA:
 
Neža Knez rođena je 1990. godine u Ljubljani. Godine 2014. diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, gdje je nastavila magistarski studij. Za svoj je rad dobila priznanje Summa Cum Laude, Europsku nagradu za mobilnost (I -Portunus - Goethe Institut), Nagradu UL ALUO za izuzetna studentska postignuća, nagradu za inovativni pristup grafičkoj umjetnosti, studentsku nagradu Prešern Sveučilišta u Ljubljani i nagradu grupe OHO. Bila je polaznica dvogodišnje rezidencije za mlade umjetnike u Švicarskom kreativnom centru (2018-2020), te WHW akademije u Zagrebu (2020-2021). Sudjelovala je na samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.