Nezaposleni u gradu : antropologija rada i neformalne ekonomije

Predstavljanje knjige 06.02.2019. | srijeda Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 sati doc. dr. sc. Tihana Rubić
Dr. sc. Tihana Rubić
na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju) zaposlena je kao docentica. Diplomirala je etnologiju i povijest umjetnosti 2004. godine, a doktorirala etnologiju i kulturnu antropologiju 2012. godine.
Njezini znanstveni interesi su: obitelj i srodstvo, odnos ruralnog i urbanog, nezaposlenost te formalno i neformalno tržište rada.

Knjiga je nastala temeljem višegodišnjega etnološkog i kulturnoantropološkog istraživanja nezaposlenosti i neformalne ekonomije. Autorica je istražila mehanizme kojima su se bivši radnici nosili s nezaposlenošću, napose neformalnu ekonomiju i obiteljsku pomoć u svakodnevici nezaposlenih.
U fokusu su mehanizmi bivših radnika (nekada zaposlenih u socijalističkim poduzećima, danas umirovljenika) kojima su se nosili s nezaposlenošću. Pod time se podrazumijevaju napose neformalna ekonomija i obiteljska pomoć u svakodnevici nezaposlenih. Oba aspekta znatno su amortizirala nevolju nezaposlenosti. Polazi se od pretpostavke da su novouspostavljeni ekonomski sustavi, odnosi i potrebe snažno utjecali na individualni i obiteljski život u posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj.
No, znamo li kako su se makropromjene i procesi odražavali na život pojedinaca i na obiteljsku svakodnevicu? Kako su brojni (dugotrajno) nezaposleni od devedesetih godina do danas osiguravali svoju materijalnu egzistenciju, kako su se suočavali s krizom, kako su vlastite živote činili smislenima? Na osnovi čega su, u materijalnom i simboličkom smislu, racionalizirali svoje odluke u sadašnjosti i oblikovali projekcije za budućnost?

Projekt City-making: Culture, Space and Identity (Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet) u okviru kojega Tihana Rubić istražuje nezaposlene u urbanoj sredini (Zagreb), uključio je autoričine dosadašnje spoznaje i istraživačka iskustva na temi nezaposlenosti, obiteljskih odnosa i tržišta rada, koje autorica nastavlja propitivati i analizirati u okviru projekta kao raznorodne suvremene mehanizme kojima pojedinci i zajednice žive urbanu svakodnevicu.

Za ovo djelo nastalo u okviru projekta City-making: Culture, Space and Identity (Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet)
dr. sc. Tihana Rubić nagrađena je Godišnjom nagradom „Milovan Gavazzi“ za 2017. godinu u kategoriji  znanstveni i nastavni rad.

Predstavljanje knjige organizirano je u okviru Kvartovske bibliografije.