Noć knjige 2023.

Ostalo 30.03.2023. - 10.04.2023. KGZ
Dvanaesta po redu Noć knjige, koja se tradicionalno organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), održat će se od 21. do 23. travnja 2023. U Noći knjige 2023. u fokusu je umjetna inteligencija odnosno tema: SANJAJU LI ROBOTI ELEKTRIČNE KNJIGE?

Može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost? Ovogodišnja Noć knjige nada se, uz vašu kreativnu pomoć, iznjedriti prava pitanja i poneki zanimljiv odgovor.

Značajne obljetnice
Odabrani knjiški obljetničari i obljetničarke također mogu poslužiti kao inspiracija prilikom osmišljavanja programa. Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska profesionalna novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica, rođena je prije 150 godina, baš kao i dvojica istaknutih književnika iz razdoblja hrvatske moderne: Dinko Šimunović i Antun Gustav Matoš.

Također, u 2023. godini 100 je godina otkako je rođen naš književnik i novinar Miljenko Smoje te 130 godina od rođenja velikog Miroslava Krleže.


Programi se mogu i dalje prijaviti putem prijavnice koja je dostupna na stranici Noći knjige https://prijava.nocknjige.hr. Svi sudionici s programima prijavljnim do 31.3.2023. dobit će promidžbene materijale.