Noć knjige 2023.

Ostalo 21.04.2023. - 23.04.2023. Knjižnica Tina Ujevića
ROBOTI ZA DJECU
S osnovama robotike i programiranjem učenike 4. a razreda Osnovne škole Julija Klovića i drugu zainteresiranu djecu upoznat će profesorica informatike Evelina Cerovac iz Osnovne škole kralja Tomislava.

UMJETNA INTELIGENCIJA – POMAGALO ILI OPASNOST?
Na predavanju Marije Šimunović, više knjižničarke i koordinatorice u Europskom dokumentacijskom centru na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu biti će riječi o važnosti prepoznavanja sadržaja na internetu te upoznavanju s pojmom sintetičkih medija, kao i alata za manipuliranje multimedijalnim sadržajem. Autorica će prezentirati najčešće alate koji se koriste u širenju dezinformacija, lažnih vijesti i sadržaja nastalih tehnologijom deepfakea te staviti naglasak na otkrivanje lažnog sadržaja, kao i na alate koji mogu pomoći u procjeni istinitosti takvog sadržaja.

MOZAK, STROJ I NJIHOV ZBROJ
Izložba građe iz fonda Knjižnice Tina Ujevića koja propituje ulogu umjetne inteligencije u suvremenom svijetu i neminovnim promjenama koje će se dogoditi s njenim razvojem. Prisjetit ćemo se naslova pionira i velikana znanstvene fantastike, čija su se neka predviđanja već i ostvarila. Uz književna djela umjetna inteligencija bit će predstavljena i kroz znanstvene radove iz područja sociologije, psihologije, filozofije i bioetike...