[NOĆ KNJIGE] Epsko putovanje kroz 70 godina: J. R. R. Tolkien

Izložba 22.04.2024. - 03.05.2024. Knjižnica Tina Ujevića

Prigodna tematska Izložba knjiga iz knjižničnog fonda i informativni plakat povodom 70. obljetnice prvog objavljivanja kultnog romana Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena.

 
Tolkienov Gospodar prstenova (1954.) neizostavni je klasik britanske književnosti 20. stoljeća, te općenito temelj književnosti epske fantastike, a njegovi junaci Bilbo, Frodo, Aragorn i ostali junaci Međuzemlja već su generacijama ne samo omiljeni likovi već i nadahnjujući uzori čitateljima diljem svijeta. Radnja romana se odvija na izmišljenom kontinentu Međuzemlju, u izmišljenom Trećem dobu prošlosti planeta Zemlje (Arda), kojega nastanjuju ljudi i razne čovjekolike rase (hobiti, vilenjaci, patuljci i orci), te drugo stvarni i izmišljeni stvorovi. Djelo se u velikoj mjeri temelji na germanskoj/nordijskoj mitologiji u kombinaciji s kršćanskim i poganskim idealima, nordijskom junaštvu i srednjovjekovnoj zapadnoj Europi.
Popularnost ove epske priče ne jenjava već sedam desetljeća i najprodavaniji je roman svih vremena, preveden na više od 50 jezika, a najveća digitalna knjižara na svijetu Amazon proglasila ga je "romanom tisućljeća".