Noć knjige - osmisli eko strip

Radionica 23.04.2020. | četvrtak Knjižnica Jelkovec Odjel za djecu i mlade
http://www.kgz.hr/hr/novosti/noc-knjige-2020/35896
S veseljem vas pozivamo na sudjelovanje u Noći knjige, manifestacije koja će se ove godine, s obzirom na situaciju koja nas onemogućuje u uobičajenom radu, održati online. Tema Noći knjige 2020. je KNJIGE KOJE SU MIJENJALE SVIJET, a želja nam je spojiti moć knjige, tj. pisane riječi kao pokretača promjena u društvu i ekoloških problema kojih je više nego ikada. Stoga vas pozivamo da aktivirate maštu i moć kakvu samo vi imate i postanete knjiški super junaci koji će pomoći spasiti naš planet.

Zadatak: Osmisliti strip (slike i tekst) koji se odnose na jednu od ovih ekoloških problema ili pak, ukoliko bi rađe pisali pismo, odabrati posljednji zadatak:

1. Ekodor Zeleni
Ekodr Zeleni doletio je sa svog planeta Verdur na Zemlju u svemirskom brodu. Ekodor je istraživač koji proučava kako stanovnici raznih planeta čuvaju svoj okoliš i recikliraju otpad koji stvaraju. Njegov planet je zagađen i želi mu pomoći. Osobito ga zanima kako djeca pomažu u svom domu reciklirati otpad. To znanje želi prenijeti malim svemircima na svom planetu Verduru.

Zadatak: Nauči Ekodora recikliranju!
Osmisli i nacrtaj priču u stripu o Ekodoru Zelenom i tebi. Neka strip ima 6 kvadrata u koja ćeš smjestiti priču. Zamisli kako izgleda izvanzemaljac Ekodor Zeleni i opiši vaš susret i razgovor o recikliranju.

2. Galeb Jonathan
Kapetan Marino Pučina našao se u oluji koja je oštetila brod. Nafta koju je prevozio počela je istjecati u more. Pozvao je skupinu ekologa koji su uspjeli očistiti naftnu mrlju i spasiti morske životinje od štetnog utjecaja onečišćenja. Prije nego što su ekolozi došli maleni galeb Jonathan neoprezno je sletio u onečišćeno more. Ekologinja Adriana Orlić očistila je njegova perca ali on još nije spreman za let. Galebu Jonathanu potrebna je posebna njega nekoliko dana prije nego ojača.

Zadatak: Njeguj galeba Jonathana
Zamisli kako bi bilo pomoći malom Jonathanu. Osmisli priču i smjesti radnju u 6 kvadrata stripa u kojoj brineš, hraniš i hrabriš galeba kako bi ojačao i ponovo letio.

3. Polarisovo pismo
Polaris je sjeverni medvjed koji je čitavo djetinjstvo slušao djedove priče o nepreglednim ledenim prostranstvima. Djed medvjed mogao je lutati Artikom i lako uloviti hranu. Nemarnim ponašanjem nekih ljudi došlo je do globalnog zatopljenja zbog čega se topi led na kojem žive medvjedi. Medvjedi sada teže dolaze do hrane i prostora za igru. Njihov život postao je jako težak. Polaris želi djeci ispričati priču svog djeda kako bi ih podsjetio kako su nekada živjeli polarni medvjedi i ispričao kako žive sada kada teško dolaze do hrane.

Zadatak: Napiši Polarisovo pismo
Životinje se same ne mogu zaštiti od čovjekova nemarnog ponašanja prema prirodi. Njima je potrebna ljudska pomoć. Zamisli da si medvjedić Polaris i napiši pismo umjesto njega. U pismu upozori ljude da čuvaju planet koji pripada svim živim bićima.

Smjernice za pisanje stripa: Kako pomoći junaku iz stripa, osvijestiti prijatelje, ljude da ne zagađuju planet, kako pomoći životinjama koje su ugrožene...

Dodatci za pomoć u rješavanju zadatatka: primjer stripa.

Vremena imaš do utorka 21. travnja 2020., do kada te molimo da nam svoj rad fotografiraš uz pomoć mobitela i pošalješ na mail adresu knjiznica.jelkovec@gmail.com. Napiši i svoje podatke na rad! (ime, prezime, razred i naziv škole u koju ideš). Na Noć knjige, 23. travnja 2020. najbolji dječji radovi (od 6 do 15 godina) biti će objavljeni u sklopu Književnog kulturnog lifta na web stranici Knjižnice Jelkovec, Knjižnice grada Zagreba.