Noć knjige: Zoran Vakula "Vremenaste priče"

Predstavljanje knjige 23.04.2024. | utorak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 9:30 Dječji odjel
Povodom obilježavanja Noći knjige - matineja održat će se književni susret s meteorologom Zoranom Vakulom koji će učenicima  drugih razreda OŠ Borovje predstaviti svoje poučne slikovnice iz serije Vremenaste priče. Učenici će imati priliku razgovarati s poznatim meteorologom i naučiti razne meteorološke termine i zanimljivosti koje se spominju u slikovnicama. 

Zoran Vakula rođen je 1970. godine u Virovitici. Živi i radi u Zagrebu gdje je završio Prirodoslovno - matematički fakultet. Do 2013. godine radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, zatim na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje je još od 1996. godine prezenter vremenske prognoze. Slovi kao precizan, marljiv i vrlo poštovan u svijetu meteorologije.

Autor je teksta prvog hrvatskog  meteorološkog stripa Pretežno vedro te dokumentarnog filma o povijesti meteorologije na HRT-u Vremenoslovni vremenoplov. Napisao je i seriju slikovnica za djecu pod nazivom Vremenaste priče u kojima na jednostavan i zanimljiv način govori o suncu, vjetru, oblacima, kiši, grmljavini, klimi i globalnom zatopljenju. Slikovnice su pisane s ciljem promicanja meteorologije posebice vremenske prognoze, a krase ih duhovite ilustracije našeg poznatog karikaturista Nika Titanika.