Nova Gradska knjižnica u Zagrebu

Projekt 25.10.2013. - 30.09.2016. Gradska knjižnica
Gradska knjižnica, najstarija je narodna knjižnica u Zagrebu. Gradska uprava je u različitim vremenima predviđala rješenje trajnog smještaja središnje zagrebačke knjižnice, a nudila je samo privremena rješenja. Stoga se Gradska knjižnica još uvijek nalazi u neadekvatnom prostoru, u kojem ne može pružiti punu uslugu svojim korisnicima, kao ni primjereno predstaviti i zaštititi svoju vrijednu građu.
► Nova obavijest, 28. veljače 2019.
 
Idejno rješenje UPI-2M ispunjava mnoge uvjete Programske osnove za novu Gradsku knjižnicu i njime bi se riješili stoljetni problemi Knjižnice, istaknula je voditeljica Ismena Meić.
ZAGREB (4. ožujka 2019.) – Gradska knjižnica korak je bliže preseljenju u novu zgradu na mjesto Paromilna. Idejno rješenje arhitektonskog studija UPI-2M, koje je pobijedilo na natječaju za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Gradske knjižnice grada Zagreba-Paromlin, ispunjava mnoge uvjete Programske osnove za novu zgradu koju su Knjižnice grada Zagreba pripremile još 2014. godine, pojasnila je voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić.
Realizacijom tog projekta Gradska knjižnica riješila bi svoj stoljetni problem podstanarstva u neadekvatnim zgradama, istaknula je voditeljica Meić, objasnivši da je trenutno čak 70 posto knjižnične građe Gradske knjižnice smješteno u spremištu na sasvim drugoj lokaciji od Starčevićevog trga 6 na kojem je Knjižnica trenutno smještena. Nova zgrada Gradske knjižnice omogućila bi da se fond od čak više od 400 tisuća jedinica građe okupi na jednom mjestu i napokon ponudi korisnicima u slobodnom pristupu. Također, rješava se i problem smještaja dva bibliobusna kamiona koji bi u novoj zgradi imali svoje garaže.
Najavila je također da će Gradska knjižnica povodom natječaja u travnju organizirati izložbu nagrađenih radova idejnog rješenja za Gradsku knjižnicu zajedno s radovima Škole za umjetnost i dizajn na temu „Knjižnica budućnosti“.
Idejno rješenje može se pogledati na službenim stranicama UPI-2M:
https://upi-2m.hr/gradska-knjiznica-paromlin/.Nova obavijest, 30. prosinca 2015.
Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada 21. prosinca 2015. proslavio je svoju desetu obljetnicu, te je tom prigodom, u ZgForumu otvorena izložba "10 godina Strategije" koja odabranim primjerima oslikava presjek brojnih i raznolikih izazova i aktivnosti kojima se Ured bavio kroz to razdoblje.
U brošuri koja prati prigodnu izložbu objavljena je na karti Zagreba planirana lokacija nove Gradske knjižnice, u okviru središnje kulturne osi Zagreba - u Paromlinu.


Kampanja za novu zgradu Gradske knjižnice

► U prosincu 2010. započela je nova kampanja za odabir najprimjerenije lokacije za novu zgradu Gradske knjižnice.
Smatramo da je javni interes grada da:
  • građa baštinjena od predaka bude na dostojan način sačuvana i predana sadašnjim i budućim stanovnicima Zagreba,
  • da se kod djece razvija ljubav prema knjizi i čitanju,
  • da se mladi i nakon završetka školovanja obrazuju i usavršavaju,
  • da se građani osposobljavaju za odgovorno donošenje odluka,
  • da se poštuju prava osoba s posebnim potrebama i manjina,
  • da se nastoje uključivati društveno marginalizirani pojedinci ili skupine,
  • da građani kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme družeći se s knjigom ili jedni s drugima,
te Vas pozivamo da prelistate publikaciju SF knjižnica za danas i za sutra!
 
i publikaciju Programska osnova za novu Gradsku knjižnicu u Zagrebu

 

► Nova Gradska knjižnica u Zagrebu ulazi u Razvojnu strategiju Grada Zagreba - ZagrebPlan 2020

U ponedjeljak 25. veljače 2013. u ZgForumu, prostoru Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, održan je okrugli stol pod nazivom Nova Gradska knjižnica u Zagrebu. Dio je to kampanje Knjižnica grada Zagreba za novu zgradu središnje knjižnice u centru grada koja umjesto današnjih 2.000 m²  treba prostor od 20.000 m².
Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture te arhitektonske, urbanističke i knjižničarske struke. Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo navela je nekoliko konkretnih lokacija u gradu koje bi mogle doći u obzir prilikom odabira. Tijekom rasprave najviše se razmatrala tzv. centralna os grada - od željezničkog kolodvora prema jugu (od Paromlina preko prostora uz zgradu Gradskog poglavarstva, do površina nasuprot NSK te u blizini MSU). Prisutni su se složili da bi na tom potezu lokacija za novu zgradu Gradske knjižnice bila najpoželjnija, jer bi se smještajem sličnih ključnih kulturnih institucija grada i realizirala centralna kulturna os. Naglašeno je i da se nova lokacija ne bi smjela previše udaljiti od postojeće jer središnja knjižnica, s obzirom na svoje funkcije, treba imati i centralnu poziciju u metropoli. Izazovne su i atraktivne ideje o novoj zgradi na spomenutim čistim površinama, kao i mogućnost korištenja EU fondova za projektiranje primjerice „zelene zgrade“. Većina se sudionika složila da bi se revalorizacijom i revitalizacijom nekog od objekata postojeće zapuštene industrijske arhitekture (poput Paromlina ili Gredelja) vjerojatno znatno poskupio cijeli projekt. No, istovremeno, zaštitom i revitalizacijom industrijske arhitekture otvorile bi se nove mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova. Spomenuta je i mogućnost kombinacije djelatnosti, pa bi se tako uz novu zgradu Gradske knjižnice mogla naći (gradu nužno potrebna) kongresna dvorana što bi pridonijelo i samoodrživosti novog objekta.

ZAKLJUČCI:
1.) Odluka o trajnom smještaju Gradske knjižnice, pretočena u strateški razvojni projekt, dobila svoje mjesto u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba – ZagrebPlan 2020
2.) Prisutni na okruglom stolu imenovani su kao članovi Povjerenstva za odabir najpogodnije lokacije za trajni smještaj i izgradnju nove Gradske knjižnice koje za predloženu lokaciju treba izraditi i studiju izvodljivosti (feasibility).

Zaključci okruglog stola najavljuju daljnju uspješnu suradnju Knjižnica grada Zagreba i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada koja će, nadamo se, u skoroj budućnosti otvoriti građanima Zagreba novi prostor druženja, čitanja, istraživanja i uopće javnog života.

Pozivamo sve da posjetite izložbu u ZGForumu posvećenu bogatoj povijesti djelovanja Gradske knjižnice (105 godina), koja ukazuje na potrebu izgradnje/uređenja novog prostora.

Na okruglom stolu je predstavljen i kratki film Nova Gradska knjižnica za danas i za sutra

 


Pogledajte na službenim stranicama Grada Zagreba