O narcisoidnom poremećaju

Mjesec hrvatske knjige 16.10.2014. | četvrtak Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: 18:00 sati
Predavanje koje će održati Dilana Bernobić, integrativni terapeut.
 ...“Jeste li voljeli osobu koja je uvijek u pravu, koja vjeruje da je uvijek netko drugi kriv?? Jeste li ikada doživjeli pojedinca koji jednostavno nema suosjećanja u situacijama gdje ga svaka normalna osoba ima? Osobu koja ne uspijeva komunicirati iskreno ili blisko, koja se isključi ako počnete pričati o svojim problemima, ali u isto vrijeme od vas očekuje da budete tu za sve njezine potrebe, da trenutno odložite sve svoje poslove? Jeste li susreli pojedinca koji nema tolerancije za najmanju kritiku? Imate nejasne osjećaje da „nešto ne štima“ u odnosu?“....
 O narcisoidnom poremećaju
 
U mitu o Narcisu, junak se zaljubio u svoj odraz. Na površini se može činiti da je ludo zaljubljen u sebe, ali pogledajte dublje. Bio je zaljubljen u svoj odraz.  Sama činjenica da se zaljubio u prividnu sliku sebe pokazuje da nije bio u stanju voljeti svoje pravo ja.
Jeste li voljeli osobu koja je uvijek u pravu, koja vjeruje da je uvijek netko drugi kriv?? Jeste li ikada doživjeli pojedinca koji jednostavno nema suosjećanja u situacijama gdje ga svaka normalna osoba ima? Osobu koja ne uspjeva komunicirati iskreno ili blisko, koja se isključi ako počnete pričati o svojim problemima, ali u isto vrijeme od vas očekuje da budete tu za sve njezine potrebe, da trenutno odložite sve svoje poslove? Jeste li susreli pojedinca koji nema tolerancije za najmanju kritiku? Imate nejasne osjećaje da „nešto ne štima“ u odnosu??
Budite tada svjesni da vjerojatno i ne štima jer ta osoba pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti.
Narcis je osoba kojoj nedostaje realističan osjećaj vlastitog ja. Narcis može biti zastrašujuć, karizmatičan, fascinantan, velik kao kuća, ali ispod te maske se krije biće sa minimalnim stupnjem samopouzdanja i sa moralnim razvojem tek prohodalog djeteta..
Budući da narcis nema vlastitu energiju, on mora biti stalno u pripravnosti da stekne energiju iz okoline ili partnera, kroz osjećaj divljenja od drugih, pažnju, čak i strah, želje da ga se boje. Bit će izuzetno pomodan ili inteligentan, pravit će se i sa samouvjerenjem će pričati o stvarima o kojima ustvari malo zna, ili će visiti u teretani.
Zašto je narcisoidnost tako štetne za odnose? Odgovor: jer narcizam je stanje odvojenosti i  nepovjerenja 'ja naspram tebe'.
Za narcisa postoje dvije vrste ljudi: prva su oni koji ga mogu napuhati tako da mu se dive ili dijele s njim posebne vrline, tako da se može kupati u njihovom reflektorskom sjaju, i na one koje može ponižavati, te da se uspoređivanjem osjeća nadmoćno.
Ako ste  pak u vezi s  narcisom, očito ste zakačeni, prazni i iscrpljeni (to se događa malo po malo ) i nemoćni stvoriti granice i zaštititi sebe.
Ono što se događa je da je on uzeo vaše svjetlo, a da ste vi postali njegova tama..
Više o ovoj zanimljivoj temi, te kako funkcionira cijeli ovaj mehanizam i zašto je „narcis“ privučen u vaš život, govorit ću više na  predavanju. Dobrodošli!
         
                                        
                                                                   Dilana Bernobić- Integrativni terapeut


http://centarosobnetransformacije.com/o-nama.php