O slikama i pričama: Klasja Habjan i Marija Ott Franolić

Susret 28.02.2024. | srijeda Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18:30 Galerija Prozori
Kako se u stvaranju Klasje Habjan nadopunjavaju ilustracija i grafički dizajn te što je potiče na kreativno izražavanje? Otkud joj fascinacija crno-bijelim tonovima, kako nastaju tekstovi koje sama piše i ilustrira, za razliku od onih koje ostvaruje u suradnji s drugim umjetnicima te što sama čita i što bi drugima preporučila za čitanje?
 
O ovim i brojnim drugim temama razgovarat će ilustratorica i grafička dizajnerica Klasja Habjan i književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.
 
 


Klasja Habjan je ilustratorica, grafička dizajnerica i spisateljica koja često u svom radu spaja sve od navedenog, oblikujući autorske knjige, slikovnice i naslovnice.

Marija Ott Franolić je književna kritičarka, teoretičarka i urednica, s Andom Bukvić Pažin je napisala knjigu Velika važnost malih priča: zašto i kako čitati djeci.

Vizual: Klasja Habjan

O PROGRAMU

Ovo je prvi razgovor u sklopu programa Razgovori u ProzorimaSlikovnica kao medij na razmeđu umjetnosti i učenja koji se odvija u suradnji Galerije Prozori s portalom Moderna vremena. Program proizlazi iz prvotnog koncepcijskog i izložbenog usmjerenja Galerije Prozori prema izlaganju ilustracije te s vremenskim odmakom propituje odnos slike i teksta u mediju slikovnice u suvremenom kontekstu, s naglaskom na njihovom umjetničkom, kritičkom i aktivirajućem potencijalu.

U svijetu u kojem vizualnost premrežuje svakodnevicu, kvalitetne slikovnice doprinose razvoju estetike, kritičkog mišljenja i kritičkog gledanja od najranije dobi, pružajući temelj za razumijevanje i istraživanje slika i vizualnih ekosustava kojima smo okruženi. Iako je slikovnica kao medij već neko vrijeme u fokusu izdavaštva, velika izdavačka produkcija nije nužno u korelaciji s kvalitetom objavljenih slikovnica. Stoga nas zanimaju oni primjeri slikovnica i autorskih opusa koji umjetničku vrijednost pretpostavljaju komercijalnoj uspješnosti, otvarajući put prema razumijevanju svijeta i vlastitog mjesta u njemu kroz umjetnost. U razgovoru s autorima u susretima uživo i u formi intervjua u sklopu portala Moderna vremena, želimo uvesti u fokus vizualni aspekt slikovnice, njegovo preplitanje s tekstom i aktiviranje različitih tema i pitanja koje slikovnice otvaraju kroz tekst i sliku bez cenzure. U suodnosu teksta i ilustracije, kojim se umjesto konačnih odgovora potiče postavljanje pitanja, otvaraju nove vizure, stvari sagledavaju iz različitih i neočekivanih uglova, otvaraju se novi prostori znanja i načini učenja, šire se svjetovi. Ujedno, polazeći od vizualnog aspekta slikovnica, u fokus se uvode i njezin kritički, problemski, izvedbeni i društveni potencijal, pri čemu teorijsko uporište proizlazi iz književne teorije, kritičkog knjižničarstva i likovne umjetnosti.

Autorice koncepcije su književna kritičarka i teoretičarka dr. sc. Marija Ot Franolić i voditeljica Galerije Prozori, Petra Dolanjski Harni.
 
Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.