Oda (ne)savršenosti

Izložba 14.02.2017. - 17.03.2017. Knjižnica Dugave Barbara Bračun
(Ne)savršeni pogled na umjetnost kroz odraz umjetničkih instalacija s potpisom Barbare Bračun

    Barbarino slikarstvo karakterizira miješanje, kombinacija više stilova, gdje u raznolikosti stilova pronalazi inspiraciju... Od tradicionalnog ka suvremenom izrazu… Zadržava svoju vezu s prirodom (motivi vode, šume, pustinje...). Okvir u kojem Barbara izražava svu svoju kreativnost, u iskazu usvojenih slikarskih vještina, ostavlja snažan dojam na promatrača umjetničkog djela. Stoga su upravo ambijentalne umjetničke instalacije - novi umjetnički izričaj i senzibilitet Barbare Bračun. Instalacije odišu (ne)savršenom umjetničkom izvrsnošću i skladom, a nastale interakcije izazivaju različite osjećaje. Postaju performans pred publikom koja proživljava-doživljava-oživljava nova osjetilna iskustva kao zadivljenost-čudenje, mir-nemir, nostalgiju, nesigurnost, razdraganost, suptilnost. Knjižnica u Dugavama koja je udomila umjetnicu i njezin rad prikladni je interijer za Barbarina umjetnička djela u kojima se doživljava sučeljavanje i ispreplitanje tehnika i stilova te likovnih disciplina. Stvarajući nove percepcije i koncepte, Barbara kroz svoje umjetničke interpretacije prigrljuje tradiciju i otkinute segmente nekih prošlih vremena. Akrili na platnima spajaju se s naizgled nespojivim materijalima čineći umjetničku instalaciju intrigantnijom. Autorica je svoja ekspresivna razmišljanja i doživljaje pretočila na slikarska platna koje čine izložbu pod nazivom Oda (ne)savršenosti. Barbarina recentna umjetnička ostvarenja - interaktivne i nadasve zanimljive pokretne, samostojeće, viseće, rotirajuće instalacije, rađene od starinskih (antiknih) predmeta i raznovrsnih materijala, u višeslojnim kombinacijama, koji prvenstveno služe kao nosiva konstrukcija na koju se postavlja ili naslanja umjetnička slika (akril na platnu) te postavljene kreativne kompozicije inspirirat će publiku i pozvati ih na promišljanje o vlastitom umjetničkom izričaju (i pogledu na umjetnost) te možebitnom stvaranju vlastitih umjetničkih instalacija/interpretacija i koncepata.
  
Ivanka Bičak


    Barbara Bračun je konceptualna umjetnica, pjesnikinja, fotografkinja i slikarica. Živi i radi u Zagrebu. Svijet knjige, ljubav prema fotografiji uz samostalne izložbe te pisanje poezije i proze inspiracija su joj i nadahnuće za razumijevanje života, ljubavi i svijeta koji je okružuje. Pjesme su joj objavljene u različitim antologijama, zbornicima te u magazinu za kulturu, umjetnost i obrazovanje Diogen pro kultura.
    Autorica je zbirke poezije Plešem ljubav. Zastupljena je u zajedničkoj knjizi pjesnika iz cijeloga svijeta, poznatoj pod nazivom Antologija pjesama "Pjesnici za mir u svijetu" (25 zemalja). Kao photo-art umjetnica predstavljena je u specijalnom broju DIOGEN pro art magazina koji je objavljen u listopadu 2011. godine (Sarajevo, BiH: http://diogenpro.com/)

    Samostalne izložbe fotografijaMore ljubavi, Pogled u svijet, Nebo, sunce, postojanje..., BBravure po motovunski, BiciklArt, Dugave pedaliraju, Mariji Bistrici s ljubavlju, Adventska čarolija u Mariji Bistrici.

    Zajednička izložba fotografija: Hunting The Light - Lov na svjetlo: Osvijetli umjetnost