Odluka povjerenstva o sudjelovanju hrvatskih ilustratora na BIB-u 2023.

Ostalo 30.01.2023. - 18.02.2023. KGZ
Hrvatski centar za dječju knjigu – Hrvatska sekcija IBBY-ja od 1997. godine organizira nastup hrvatskih ilustratora na BIB-u i prema statutu BIB-a odgovara za odabir umjetnika koji će predstavljati Hrvatsku.
 
Na poziv objavljen 14. prosinca 2022. godine na mrežnoj stranici Knjižnica grada Zagreba, javilo se 22 autora s 39 knjiga.  
 
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu:
1. Svjetlan Junaković, ilustrator, slikar, kipar, redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu,
2. Olga Majcen Linn, povjesničarka umjetnosti, voditeljica Galerije Vladimira Nazora, KGZ i
3. Petra Dolanjski Harni, povjesničarka umjetnosti, Odjel za djecu Knjižnice S. S. Kranjčevića, KGZ

na sastanku održanom 27. siječnja 2023. godine donijelo je odluku da će Hrvatsku na BIB-u 2023. s odabranim ilustracijama iz 8 knjiga predstavljati sljedeći autori:
 
  1. Klasja Habjan (Duh Bauhausa)
  2. Ana Kadoić (Nina Vađić: Velika ljubav)
  3. Agata Lučić (Ogledalo bez mana)
  4. Lucija Mrzljak (Olja Savičević Ivančević: Moj prijatelj Mačkodlak)
  5. Hana Tintor (Iva Bezinović-Haydan: Gdje se skriva Vedran?)
  6. Vendi Vernić (Sanja Lovrenčić: Luda kuća)
  7. Manuela Vladić Maštruko (Bijele ribice lavandijerice)
  8. Dominik Vuković (Sanja Lovrenčić: Marija u gradovima)

Čestitamo odabranim umjetnicima!
 
Međunarodna izložba ilustracija na BIB-u trajat će od 4.10. do 3.12.2023. godine u Bratislavskom dvorcu, a originali će autorima biti vraćeni do travnja 2024. godine.
 
Obrazloženje prosudbenog povjerenstva za izbor hrvatskih predstavnika na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023. godine:
Prosudbeno povjerenstvo razmotrilo je sve pristigle prijave te odlučilo da se na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2021. godine predstavi osam autora iz Hrvatske.
Prosudbeno povjerenstvo se u odabiru knjiga/ilustratora vodilo jasnim kriterijima vrlo bitnim za suvremenu ilustraciju u knjigama za djecu: osoban i prepoznatljiv pristup,  moderan storytelling (pripovijedanje slikama), ilustracije visoke umjetničke vrijednosti koje i izdvojene iz knjige (izložba) funkcioniraju kao vrijedno likovno djelo. Odabir nije bio lagan, ali povjerenstvo je odluke donijelo jednoglasno, prepoznavajući knjige koje će hrvatsku ilustraciju za djecu predstaviti kroz moderne, zanimljive, dinamične knjige, visoke edukativne razine (na likovnom planu) za sve uzraste ljubitelja ilustracije i likovne umjetnosti.