Odrazi

Izložba 02.10.2023. - 01.11.2023. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za odrasle Valentina Dujela
Valentina Dujela
Autorica o izložbi
More uz koje sam provela djetinjstvo kao da je odjednom ponovno oživjelo u trenucima kada sam počela slikati, izronilo ispod nekih zaboravljenih kamenja sjećanja. Na mojim radovima to nije epsko more već prikaz ne toliko uobičajenih detalja smještenih neposredno iznad ili ispod površine. Taj konop, kamen, alga ili pak svjetlost koja dopire do morskog dna stvara odraze i odbljeske koji se isprepliću i nadglasavaju sa  osnovnim motivom slike.
Odrazi postaju igra sličnosti i različitosti kroz površinu kao opnu koja dijeli i povezuje različite svjetove i elemente: voda i zrak, gore i dolje, unutra i izvan, naše i tuđe, osvijetljeno i skriveno. Slično kao što se izvorni doživljaj svijeta isprepliće sa našim i tuđim osjećajima, stavovima, razmišljanjima, očekivanjima…. Kao što je doživljaj umjetnosti otisak autorovog rada i odraz promatrača.

Radovi na izložbi nastali su tijekom zadnje dvije godine, inspirirani uglavnom vlastitim fotografijama.

O autorici
Valentina Dujela (Paladin) rođena je 1966. te je djetinjstvo provela u Puntu na otoku Krku. Studirala je i diplomirala matematiku na PMF-u u Zagrebu te od tada živi i radi u Zagrebu. Na nagovor kćerke, 2015. upisuje tečaj crtanja i slikanja u  Školi crtanja i slikanja Atelier Sellier te pod vodstvom više edukatora isprobava različite tehnike, pristupe i motive.
Neočekivano otkriva da je more uz koje je odrasla ostalo duboko ugrađeno u iskustvo i doživljaj svijeta te u najnovijem periodu pretežu morski motivi. Najčešće slika u akrilu te miješanom tehnikom akrila sa kolažem papira i tkanine. Osim na platnu i drugim uobičajenim slikarskim podlogama, rado slika na neuobičajenim podlogama poput iskorištenih i odbačenih predmeta.
Izlagala je na nizu skupnih izložbi, a ovo joj je peta samostalna izložba.
Kontakt: valentina.dujela@gmail.com