Online razgovor s Petrom Pugar: Suvremena američka proza i hrvatski prijevod

Mjesec hrvatske knjige 11.11.2021. | četvrtak American Corner Zagreb Početak događanja: 17 sati Zoom Petra Pugar
Godini čitanja i u okviru Mjeseca hrvatske knjige gostovat će Petra Pugar, književna prevoditeljica i doktorandica na studiju znanosti o književnosti, teatrologije i dramaturgije, filmologije, muzikologije i studija kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u online susretu pod naslovom Suvremena američka proza i hrvatski prijevod.

Za sudjelovanje putem Zooma prijavite se do 11. studenog 2021. u 12 sati na email adresu amcornerzg@gmail.com

Program:

Što se od suvremene američke proze prevodi na hrvatski i kakve izazove predstavlja prevoditelju? Kako prevoditelj pristupa književnom hitu, a kako nagrađivanoj prozi i ima li presijecanja? Kako američka kultura danas izgleda u očima hrvatskih čitatelja? O ovim i drugim pitanjima razgovarat ćemo s mladom književnom i audiovizualnom prevoditeljicom Petrom Pugar, koja je prevela romane poput Podzemne željeznice Colsona Whiteheada i Djevojke iz močvare Delie Owens.

Moderatorica susreta bit će Marina Lončar, Američki kutak Zagreb.

Susret se održava u sklopu književnog programa Američkog kutka ''Književne veze'' koji promiče upoznavanje a autorima, nakladnicima, prevoditeljima i čitateljima s obje strane Atlantika s ciljem međukulturnog povezivanja i razumijevanja.

O prevoditeljici:

Petra Pugar magistrirala je anglistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje trenutačno pohađa Poslijediplomski doktorski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture, u sklopu kojeg piše doktorski rad iz škotske književnosti. Bila je na studijskim boravcima na sveučilištima u Rimu, Grazu, Bratislavi, Glasgowu i Edinburghu te osvojila The Edwin Morgan Trust Saltire Scholarship i AMAC Alumni Award. Uz znanstveni rad, književno i stručno prevođenje, kao audiovizualna prevoditeljica prevodi dokumentarne serije, programe za djecu i filmove za Hrvatsku radioteleviziju. Članica je Hrvatskog društva za anglističke studije, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Društva hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, Association for Scottish Literary Studies, International Comparative Literature Association i European Society for the Study of English te koordinatorica međunarodne akademske mreže The Alasdair Gray Research Network.

http://www.dhkp.hr/Drustvo/Clan/1811

http://d​hap.hr/Members/Member/29