Oscar Nemon

Predstavljanje knjige 13.05.2019. | ponedjeljak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Lady Aurelia Young

Oscar Nemon rođen je u Osijeku, 1906. godine, u Hrvatskoj koja je tada bila u sklopu Austrougarske monarhije. Bio je drugo od troje djece Mavra Nemona židovskog farmaceuta i njegove supruge Eugenije Adler. Pohađao je osječku realnu gimnaziju. Već u ranoj životnoj dobi bio je priznati umjetnik. Imao je izložbe svojih radova u glini 1923. godine dok je još bio srednjoškolac (npr. Portret Nade Korski). Ivan Meštrović, koji ga je poticao, podupirao i inspirirao, nagovarao ga je neka ide studirati u Pariz, međutim Oscar je odabrao Beč. Nakon mature 1923. godine, 1924. godine školovanje nastavlja u Beču. Nakon što nije uspio upisati umjetničku akademiju, ostao je u Beču kod ujaka raditi skulpture od bronce. Tada je upoznao Sigmunda Freuda i načinio skulpturu njegovoga psa Topsyja. Načinio je i skulpturu Marie Bonaparte.

Nakon što je kratko vrijeme proveo u Parizu 1925. godine seli u Bruxelles, gdje na Kraljevskoj akademiji osvaja za svoju skuplturu zlatnu medalju. U Bruxellesu je živio do 1939. godine, gdje je dijelio dom sa slikarom René Magritteom. 1928. godine za vrijeme boravka u Bruxellesu, načinio je za svoj rodni grad Osijek skulpturu "Lipanjske žrtve" kao uspomenu na ubojstva hrvatskih narodnih zastupnika Pavla Radića, Đure Basarička i Stjepana Radića u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini, 1928. godine. Nemon se 1931. godine vratio u Beč gdje je izradio veliku skulpturu Freuda koja se danas nalazi u Hampsteadu.

Pred izbijanje Drugoga svjetskoga rata bježi u Veliku Britaniju, gdje je oženio Patriciju Villiers-Stuart, s kojom je imao sina Falcona i dvije kćeri Aureliju i Electru. Nakon rata postao je poznat po popisu znamenitih ljudi čije je portrete izradio, među kojima su Elizabeta II., Dwight D. Eisenhower, Bernard Law Montgomery, Harry S. Truman i Margaret Thatcher. Njegovih dvanaestak skulptura Winstona Churchilla izloženih na različitim javnim mjestima (npr. Donji dom britanskoga parlamenta), njegova su najpoznatija djela. Njegove skulpture Winstona Churchilla također se mogu naći i diljem svijeta u mnogim svjetskim gradovima i državama (Bruxelles, Kopenhagen, Luxembourg, Monte Carlo, Moskva, Pariz, Zagreb, Izrael, Quebec, Toronto, Edmonton, Fredericton, Halifax, Kansas City, New York, Canberra, Mexico City).

1965. godine u Osijeku je, na Gajevu trgu ispred zgrade osječke Židovske općine, postavljen njegov spomenik ubijenim Židovima u Drugome svjetskome ratu koji prikazuje majku s djetetom u uzdignutim rukama.

Umro je 1985. godine u Oxfordu, u Engleskoj. / hr.wikipedia.org