OTOK MURTER

Izložba 29.06.2012. - 31.08.2012. Knjižnica Novi Zagreb
tzo-murter.hr
Nastavljajući svoj projekt "Hrvatski otoci", ove godine predstavljamo otok Murter - zanimljivosti i prirodne, povijesne, etnografske posebnosti i vrijednosti.
Murter je najveći otok u šibenskom arhipelagu, odvojen od kopna kanalom širokim tek desetak metara, koji je premošćen pokretnim mostom. Najstariji stanovnici na otoku bili su Iliri, a ostaci značajne luke Collentum sačuvali su se kraj Betine. U srednjem vijeku nazivao se Srimač, a spominje se i pod imenom Insula Mortarii. U 13. st. na otoku su bila dva naselja: Velo Selo (Murter) i Jezera, dok su Betina i Tisno nastali u vrijeme turskih provala. U okolici mjesta brojna su arheološka nalazišta iz antičkog razdoblja, a na rtu Gradina gdje se nalazi mjesno groblje pronađena je starohrvatska nekropola. Tu je u 17. st. izgrađena crkva Gospe od Gradine. Važna je kulturnopovijesna znamenitost i bizantska utvrda Tureta iz 6. st. i crkva sv. Marije iz istoga vremena. Murter leži podno brda Raduča (125 m/nv), na rubu plodnog polja. Betina je u prošlosti bila poznata po tradicionalnoj drvenoj brodogradnji. Tisno je naselje dijelom na otoku Murteru, a dijelom na susjednom kopnu. Jezera su dobila ime po lokvama koje se za jačih kiša stvaraju u kraškim udolinama. Stanovnici uzgajaju masline, voće i povrće, bave se ribarstvom i stočarstvom. Murter je matični otok svih Kornata, kornatski su otoci privatno vlasništvo, uglavnom stanovnika Murtera.

Zahvaljujemo na suradnji gđi. Mandi Turčinov Ježina, voditeljici Narodne knjižnice i čitaonice Murter, gosp. Šimi Ježini, direktoru TZ Murter, gosp. Ivanu Turčinovu i gosp. Marku Mudronji Rebcu koji su nam pomogli u realizaciji ove izložbe.