p.s. Pokreni solidarnost

Izložba 15.02.2024. - 15.03.2024. Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice
Izložba “p.s. Pokreni solidarnost!” prikazuje fotografije koje tematiziraju pitanja ženskih prava, klimatskih promjena, mentalnog zdravlja mladih, globalnih konflikata i izbjeglištva, društvene nejednakosti, diskriminacije i rasizma, a koje su učenici i učenice u sklopu Erasmus+ projekta  SAY - Solidarity is About Youth/p.s. Pokreni solidarnost! obrađivali tijekom ove školske godine. Fotografije su izabrani radovi fotografa i fotografkinja iz Poljske, Španjolske, Hrvatske, Italije, Francuske i Slovenije. 

Svake godine 21. ožujka, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, gotovo 150 000 razglednica s porukama solidarnosti koje su napisali učenice i učenici iz školskih klupa stiže u poštanske sandučiće diljem Francuske, Španjolske, Italije, Hrvatske, Poljske i Slovenije u sklopu projekta p.s. Pokreni solidarnost!

Sve je krenulo iz Francuske kada je organizacija La Ligue de l’enseignement de Rhône-Alpes započela s “Jouons la Carte de la Fraternité”, a već sedam godina ova inicijativa ima i europsku dimenziju. Jednostavan, poetičan, a političan projekt p.s. Pokreni solidarnost!, kroz kojeg djeca i mladi analiziraju fotografije koje prikazuju važne pojave u društvu i razvijaju vještine kreativnog pisanja stvarni je primjer građanskog odgoja i obrazovanja. U Hrvatskoj u školskoj godini 2023./2024. u njemu sudjeluju 24 osnovne i srednje škole. p.s. Pokreni solidarnost! jača građanske i socijalne kompetencije učenika i učenica kroz rad na aktualnim globalnim izazovima. 

Centar za mirovne studije kao organizacija civilnog društva, zajedno s GOOD inicijativom se već dugi niz godina zalaže za kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole u Hrvatskoj čime bi se učenicima i učenicama pružila mogućnost razvoja znanja i stavova prema određenim društvenim i političkim temama te vrijednosti i ponašanja, koji uključuju spremnost za aktivno sudjelovanje u životu, kako lokalne zajednice, tako i globalno.

Centar za mirovne studije (CMS) je organizacija civilnog društva koja štiti ljudska prava i teži društvenoj promjeni temeljenoj na vrijednostima demokracije, antifašizma, nenasilja, mirotvorstva, solidarnosti i jednakosti koristeći aktivizam, obrazovanje, istraživanje, zagovaranje i direktnu podršku. Više o radu Centra za mirovne studije pročitajte na www.cms.hr.
 
Više o projektu pronađite na fraternity-card.eu.