Petra Matić: Nesvrstani Zagreb

Izložba 07.09.2023. - 23.09.2023. Čitaonica i Galerija VN Petra Matić
Organizacija afričkih studenata, Udruženje arapskih studenata, Udruženje studenata Burme, Udruženje studenata Etiopije, Udruženje studenata Indonezije, Udruženje iračkih studenata, Udruženje studenata Istočne i Centralne Afrike, Udruženje jemenskih studenata, Udruženje studenata Jordana, Studentsko udruženje Južne Afrike, Udruženje studenata Kenije, Udruženje kurdskih studenata, Udruženje latinoameričkih i iberskih studenata, Nacionalna unija libanonskih studenata, Udruženje studenata i  stažista Malija, Generalna unija palestinskih studenata, Udruženje studenata Sirije, Udruženje somalijskih studenata, Udruženje studenata Sudana, Studentsko udruženje Tanzanije, Savez studenata UAR-a neke su od organizacija koje su bile aktivne u Zagrebu između 1960-ih i 1990-ih godina 20. stoljeća, a okupljale su se u Međunarodnom studentskom klubu prijateljstva - takozvanom MSKP-u.

Međunarodni studentski klub prijateljstva osnovan je 1962. godine u Zagrebu kao mjesto susreta i podrške stranim studentima, od kojih je većina dolazila s Globalnog Juga. Klub se nalazio u Tvrtkovoj ulici 5, a 1975. godine je privremeno preseljen u N  paviljon Studentskog centra, gdje je i dočekao svoj kraj početkom 1990-ih godina kada su njegovi arhivi i zbirke oduzeti, ljudi deložirani, a prostor zapaljen.

Izložba prikazuje dio istraživanja Petre Matić koja od 2019. godine istražuje svoj rodni Zagreb koji joj je potpuno nepoznat, Zagreb koji je afrički, azijski, arapski i latinoamerički koliko je i "naš", Zagreb koji govori mnoštvom jezika, Zagreb koji je  antikolonijalan, antiimperijalistički i nesvrstan, Zagreb u boji.

Petra Matić je muzeologinja, umjetnica i aktivistica čiji su radovi predstavljeni na documenta fifteen, Fotograf Festivalu u Pragu te na Ljubljanskom bijenalu dizajna BIO26, a surađivala je s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Tehničkim muzejem, Etnografskim muzejem i Tiflološkim muzejem. Suradnica je Muzeja susjedstva Trešnjevka te predsjednica Upravnog vijeća Kulturnog centra Peščenica i udruge Jutro. Njezin rad bavi se baštinom nesvrstanosti, prostorima dobrodošlice te mogućnostima kolektivnog i antikolonijalnog djelovanja.

Istraživanje "Non-Aligned Zagreb" podržala je Gwaertler Foundation.