Pigmenti

Izložba 18.06.2014. - 15.07.2014. Knjižnica Tina Ujevića
dozvola autorice
 Izložba slika Višnje Đukić. Otvorenje izložbe bit će 24.06. u 19:00 sati uz prigodno druženje i poeziju Tina Ujevića koju će čitati glumac Antun Tudić.

"... Slike su rezultat desetgodišnjeg učenja, lutanja i traženja vlastitog slikarskog identiteta. Učila je kod mnogih profesora slikanja ali najduže se zadržala u atelieru
Vladimira Vrljić Ankina. Danas Višnja djeluje kao samostalna umjetnica. Njeni motivi pejzaža, gradova, figura… zapravo su izgovor za njenu igru linijama, oblicima i bojama. Linije na njenim slikama su tanke, debele, snažne, stilizirane i najčešće omeđuju plohe boja svakakvih geometrijskih oblika. Sve djeluje ekspresivno i asocira na staklene vitroe. Slike ove izložbe izgledaju kao ciklus u kojem slikarica zapravo prolazi mijene i svoju evoluciju. Slikajući ona dolazi do novih spoznaja i to joj daje osjećaj zadovoljstva i snagu da dalje “igra“ i stvara.
Neki motivi Višnjinih slika su prepoznatljivi: “Crkvica“, “Ples“, “Grad“, “Balerina“, “Žena i šipak“, “Proljeće“… imaju uravnotežene i dinamične kompozicije. Osjeća se nastojanje slikarice da se oslobodi realizma i narativnosti, te želja da svaki izabrani motiv pređe preko linearnih struktura u geometrijsku apstrakciju. Dakle, glavni likovni elementi slika, odnosno “govor“ postali su tamne linije i plohe boja.
Prepoznaje se da Višnja voli miješanje stvarnog i imaginarnog ,odnosno realnoga i poetičnoga. Veliku pažnju slikarica V. Đukić posvećuje bojama koje su zapravo najvažniji organizator prostora na njenim platnima. Moglo bi se naslutiti da će autorica u bližoj budućnosti postati “pjesnikinja boje“.
U današnjem svijetu brojnih izazova suvremene umjetnosti, autorica se našla na vjetrometini i strpljivo traga za svojim mjestom i za svojim svijetom uključivši u njega svoj talenat, strpljenje, zanos i nemir koji karakterizira mnoge mlade ljude.
Pokazala je dobar smisao za forme, kompozicije, boje, atmosfere, te smisao za kolorističke efekte.
Neka slikarica Višnja i dalje “traga“, neka uživa i “igra“ svoju likovnu igru, neka nam šalje skrivene poruke jer to sve nastaje iz plemenitih pobuda. Za pohvalu je njena marljivost, neumorno traganje i ova likovna avantura čime je Višnja dala lijep prilog našoj likovnoj sceni."

                                                                                                                                                                Mr. Vesna Kajić – Lalić



https://www.facebook.com/pages/Vi%C5%A1nja-%C4%90uki%C4%87/494221030602734?sk=photos_albums