Planinarimo po Crnoj Gori

Predavanje 26.09.2023. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Marina, Ljiljana i Krešimir Hajdarović
Jesenski ciklus putopisnih predavanja u Knjižnici Savica započinje putopisnim izlaganjem o planinama Crne Gore vrijednih, aktivnih i neumornih članova obitelji Hajdarović, koji svako svoje putovanje pretvore u autentičnu avanturu birajući često nepoznate ili manje atraktivne destinacije te samostalno planirajući, organizirajući i realizirajući svaki segment putovanja.

Priča o nizu zanimljivih putovanja obitelji Hajdarović započinje jednog ljeta kada su svoj godišnji odmor odlučili provesti izvan uobičajenih morskih destinacija. Iz prtljage su izbacili ručnike za plaže i luftiće, a spremili gojzerice, karte i fotoaparat te se uputili na aktivni odmor, odnosno obilazak destinacija koje inače ne bi posjetili. Iz te spontane ideje i putovanja rodio se putopisni serijal „Autom po Balkanu“ i serijal „Autom po srednjoj i sjevernoj Europi“. Vlastitim automobilom obišli su dvadesetak zemalja južne, srednje i sjeverne Europe i bili na Jadranskom, Jonskom, Egejskom, Crnom, Baltičkom, Norveškom i Barentsovom moru, gdje su posjetili zaboravljene i manje atraktivne destinacije koje su ih očarale neuobičajenim sadržajem. Svako svoje putovanje oplemene s barem jednim planinarskim usponom. Cilj putovanja pritom nije odredište već putovanje samo, što svojim zanimljivim pričama, opsežnim fotomaterijalom i samo pozitivnim iskustvima potvrđuje i sam autor ovih zanimljivih putopisnih serijala.

Putovanje na koje će nas ovoga puta povesti, riječju i fotografijama, uz pomoć prezentacije izrađene u alatu Power Point, jest trotjedno putovanje naziva „Planinarimo po Crnoj Gori“, osmo iz serijala „Autom po Balkanu“, koje ih se posebno dojmilo i kojega se rado prisjećaju.