Planinarski tjedan | Vladimir Mesarić

Predavanje 16.11.2017. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00 Vladimir Mesarić
Predavanje Everest '79

U proljeće 1979. organizirana je himalajska ekspedicija na najvišu planinu na svijetu s ciljem da se izvede potpuno novi - tzv. prvenstveni uspon na vrh koji bi slijedio liniju Zapadnog grebena. Od prvog uspona 1953. godine pa do 1979. na Chomolungmu, Sagarmarthu ili Mt. Everest popelo se uspješno do tada svega 17 ekspedicija iz 11 zemalja, ukupno 84 penjača i to kroz 4 smjera: preko Južnog sedla, Sjeveroistočnim grebenom, krz Hornbein kuloar te kroz Jugozapadnu stijenu.

Nakon uspješnog uspona na Makalu 1975., slovenski su alpinisi stekli dovoljno iskustva i samopouzdanja da se uhvate u koštac s najvišim svjetskim vrhom kojeg su planirali osvojiti vrlo dugim te logistički i penjački najtežim putem -Zapadnim, direktnim grebenom Mt. Everesta koji do tada nitko nije svladao. Tim od 22 vrhunska penjača iz Slovenije, BiH i Hrvatske (Stipe Božić i Vladimir Mesarić) odabran je rigoroznom selekcijom, a nakon dvogodišnjih priprema 27. veljače 1979. uputio se u Himalaju. Ekspedicija pod vodstvom Tone Škarje ukupno je trajala 102 dana, a kulminirala je uspješnim usponom na Mt. Everest.

Veliki uspjeh penjača iz male zemlje koji su 13. svibnja 1979. na zemljopisnoj karti najviše planine na svijetu ucrtali novi smjer, dokazuje da je s dobrim, uigranim i snažno motiviranim timom moguće uspješno provesti bilo koji projekt.

O Vladimiru Mesariću

Vladimir Mesarić Dado je planinar od najranije mladosti, a penjati se počeo sa 16 godina.

Nakon istraživanja po brdima Europe, krenuo je na Grenland u sklopu Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland '71. Budući da je ta ekspedicija bila uspješna, a tim izvanredan – Dado se zarazio dalekim pustolovnim putovanjima.

Ljubav prema penjanju nastavila se s Kavkazom, a vrhunsko alpinističko i životno postignuće bila je ekspedicija na Mt. Everest 1979.
Zaredale su ekspedicije, trekinzi i putovanja po gotovo svim kontinentima. Sudjelovao je na 25 ekspedicija i trekinga u kojima je većinom bio vođa ili profesionalni vodič. Jedini je međunarodni licencirani UIAGM gorski vodič u Hrvatskoj.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu 1973.,  smjer Računalna tehnika i informatika. Nakon profesionalne informatičke karijere osniva vlastitu tvrtku za informatiku, no nakon 3 godine mijenja  djelatnost u putničku agenciju. Kao vlasnik putničke agencije i kao gorski vodič organizirao je brojne pohode u svjetska velegorja. Vodi tečajeve planinskog skijanja, ledenjačke tečajeve i sudjeluje na alpinističkim školama kao instruktor.

Dado se i dalje penje i djeluje kao edukator pustolovnih aktivnosti.


Projekt Planinarski tjedan financijski podupire Zagrebačka županija.