Planinom uzvodno

Izložba 11.03.2024. - 11.04.2024. Knjižnica Marina Držića
Davor Schwabe
Debela Peč (2014 m) najistočniji je vrh Julijskih Alpi. Julijske Alpe skupina su planina u južnom dijelu Alpa. Prostiru se u sjeverozapadnoj Sloveniji i u sjeveroistočnoj Italiji, a ime su dobile po Gaju Juliju Cezaru.

Julijske Alpe su najviši planinski masiv s najvišim vrhom Triglavom, 2 864 m, koji je ujedno i najviši vrh Slovenije. Južna strana vrha je travnata i blago se izdiže iznad šumovite visoravni Pokljuke. Sjeverna strana joj je kamenita i okomito se uzdiže iznad doline Krme.

Ovaj dinamični planinski kraški teren odlikuje se slikovitim planinskim vrhovima i dolinama, kao i brojnim prirodnim i kulturnim atrakcijama te je savršen za aktivnosti u prirodi i aktivno provođenje slobodnog vremena. Raznolik ledenjački kraj dom je raznolikim divljim i prilagodljivim, ali istodobno krhkim i osjetljivim prirodnim pojavama.

Debela Peč među planinarima poznata je kao panoramski vidikovac. Staza je posjećena i ljeti i zimi. Za sve one koji žele uživati u zraku iznad dvije tisuće metara, Debela Peč je savršen izbor.

Album Uspon na Debelu Peč pogledajte OVDJE.